irány a csapat

2020.01.09. 11:30

Várhatóan növekszik a területvédelmi tartalékos önkéntesek száma

Tavaly 57-en jelentkeztek a 44. Adorján József Területvédelmi Zászlóaljba, jelenleg 327 önkéntes területvédelmi tartalékos tartozik az egységhez, s cél, hogy az idén már 400 tagja legyen a csapatnak.

Harsányi Miklós

– Városi, megyei rendezvényeken vettünk részt, s 2020-ban saját szervezésű is programot tartunk – mondta Nevelős László alezredes, zászlóalj parancsnok. – A kaposvári járásból jelentkeztek tavaly a legtöbben, második helyen a csurgói járás szerepel, s ezután a marcali járás következett. Többször, egyidejűleg nagyobb létszámban csatlakoztak a zászlóaljunkhoz: Csökölyben 25-en jelentkeztek, s rövidesen előkészítjük a helyszíni kiképzést.

Betöltött 18. életév, büntetlen előélet és fizikai-pszichológiai alkalmasság: ez alapelvárás a jelentkezéskor. A tíz modulból álló kiképzésben a többi közt fegyverismeret, térképészet, közelharc és lövészet szerepel, a pisztolyon kívül gépkarabéllyal is lőnek a területvédelmisek. Az első évben 20 napos a képzés, ezalatt napi illetményt kapnak, mely – a rendfokozat, beosztás függvényében – napi 4-6 ezer forint. Legénységi, altiszti, illetve tiszti állományban szolgálnak az önkéntesek, s a felek öt évre kötnek szerződést, ám ez bármikor – indoklás nélkül – felbontható. Somogyban ápolónő, vasutas, mentős, tanár, diák és autószerelő is jelentkezett a zászlóaljba.

– Van, akit érdekel a katonai pálya, mások szeretnék magukat kipróbálni – mondta Nevelős László. – Olyanok is jelentkeztek, akik még régebben töltötték le sorkatonai szolgálatukat, jó néhány területvédelmisnél – koruknál fogva – ez kimaradt, ám vonzódnak a honvédséghez. Az idén márciusban Kaposváron kezdődik az alapkiképzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában