egészség

2017.09.15. 11:30

Vedd és edd a hazait! Tudatos vásárlásra ösztönzik a gyereket

Egy augusztusi kormányhatározat szerint a vásárlói tudatosság fejlesztése céljából a játszva tanulás elvén nyugvó, gyermekeknek szóló élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tananyag készül.

Gyeszát Zsolt

– Úgy tapasztalom, hogy a termékek csomagolásán feltüntetett összetevőket, s az esetleges mesterséges színezőanyagokat csak kevés vásárló figyeli tudatosan – mondta Dominkó János, a lábodi Kótai Lajos Általános Iskola igazgatója. – Egyelőre csak minimális szinten van jelen a vásárlóképes felnőtt korosztályban az az igény, hogy ezt vizsgálják. Ha erre a vásárlói tudatosságra szeretnének építeni az élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos tananyaggal, az bizonyos, hogy azt a gyerekeknél kell elkezdeni. Éppen ezért kíváncsian várjuk a tananyag tartalmát, s azt is, milyen formában vezetik majd be.

A lábodi iskola igazgatója lapunknak elmondta: ezidáig tanórai kereteken belül, többek között technika és osztályfőnöki órán, egészségnevelés témakörbe integrálva foglalkoztak az élelmiszerbiztonság kérdésköreivel. – Igyekeztünk azt közvetíteni a gyerekeknek, hogy a magyar élelmiszereket helyezzék előtérbe, s hogy nem minden esetben az ár a meghatározó szempont – tette hozzá Dominkó János. Ugyanakkor hiánypótló tananyag születhet a témakörben a lábodi intézmény vezetője szerint. – Üdvös az lenne, ha játékos formában, tapasztalati úton közvetíthetnénk majd a tananyagot a gyerekek felé.

Szilágyi István szerint minden olyan új ismeretre szükség van, ami a gyermekek egészségét célozza. – Sokat tesznek ezért most az oktatásban – jegyezte meg a marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója. – Nem elég, ha csak a menzán és az iskolai büfékben törekszünk az egészséges élelmiszerekre, hiszen az iskolán kívül hozzáférhet a gyermek máshoz is. Gyakorlati tapasztalatot adó megoldásokra van szükség az élelmiszerlánc-biztonság, s a tudatos vásárlás oktatásában. Abban bízunk, hogy játékos, akár digitális formában érkezik majd a tananyag, mely megszólítja a gyerekeket, s nem terheli őket még jobban.

Lapunk kérdésére a Földművelésügyi Minisztérium sajtóirodája közölte: a tananyagot ingyenesen bocsátják majd az iskolák rendelkezésére. A feladat megvalósítása jelenleg folyamatban van, s amint publikálhatóvá válik, tájékoztatják majd a közvéleményt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában