különleges emlékmű

2018.09.09. 15:30

Végleg leszáll a MiG Taszáron

Közel egy éve számoltunk be róla, hogy Taszár katonai múltjának állítana emléket egy Szu 22-essel készült emlékmű.

Koszorus Rita

Most úgy tűnik, Kecskemét, Veszprém és Pápa után a somogyi településre is kerülhet emlékmű, hiszen Pataki Sándor polgármester arról tájékoztatta lapunkat, hogy a Honvédelmi Minisztérium is áldását adta az ötletre. – Az emlékmű így már elkészülhet – mondta a településvezető. – A minisztérium adja a repülőt, finanszírozza a daruzást, az újrafestést és a szállítást is. Az eredeti tervekkel ellentétben azonban nem egy Szuhoj kap majd helyet a körforgalomban, hanem egy MiG 21-es vadászrepülőgép.

Egy ilyen gép érkezik a taszári körforgalomba

Ezzel azonban még nem készül el teljesen a nem mindennapi köztéri látványosság a 610-es számú út mentén. Mivel járulékos költségek még felmerülnek, hisz a talapzatot is el kell készíteni, s engedélyeztetés is hátra van. Pataki Sándor úgy fogalmazott, most kell csak igazán összefogni, hogy a monumentális repülőemlékmű létrejöjjön. Korábban Kaposvár már biztosította támogatásáról a taszári polgármestert, hiszen a körforgalom közigazgatásilag a megyeszékhelyhez tartozik.

Kiss Dezső korábban mérnökként dolgozott Taszáron, az ő nevéhez fűződik az emlékmű ötlete. – Már nagyon régóta hajtottam ezt a dolgot, de az, hogy a polgármester is szívügyének tekinti az emlékmű létesítését, s elkezdte járni a szükséges köröket, nagyon sokat segített – mondta Kiss Dezső lapunk kérdésére. – Vélhetően azért nem a Szuhoj kerül Taszárra, mert abból kevés volt. A MiG21-ek alaptípusok voltak a bázison, három században repültek hosszú éveken át Taszáron.

Hazatér a gépmadár

A MiG21 repülőemlékmű a taszári körforgalomba kerül, onnan nem messze, ahol egykor a régi reptér volt. – Amit 1929-ben nyitottak meg – magyarázta Kiss Dezső. – Akkoriban ott volt a vasútállomással szemben, csak később helyezték át.

Eredetileg kereskedelmi reptér volt a taszári, majd a második világháború fenyegetése miatt átvette az üzemeltetést a Magyar Királyi Honvédség és katonai bázissá alakította át.

Kiss Dezső szerint az egykori dolgozók és azok, akik viselték a bázis okozta zajterhelést, megérdemlik, hogy egy ilyen látványos emlékmű álljon a körforgalomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában