milliárdos beruházás

2018.10.30. 20:00

Végre lehet uszodája Siófoknak, elkezdődhet az előkészítés

A siófokiak régi vágya válhat valóra, hiszen másfél évnyi késlekedés után úgy tűnik előrelépés lehet a városi uszoda ügyében.

Koszorus Rita

Hosszú évek óta csak maximum a Balatonban, vagy a Galerius Fürdőben volt lehetőség úszni Siófokon. A gyerekek úszásoktatása a létesítményben megoldott, de hobbisportolók vagy versenyek számára nincs megfelelő hely a városban. Ezért is merült fel az igény egy városi uszodára. – 2017. márciusában Witzmann Mihály országgyűlési képviselő úr hozott egy pályázati lehetőséget a város önkormányzata elé – mondta megkeresésünkre Szajcz Adrián, önkormányzati képviselő, a Fidesz helyi frakcióvezetője. – Ez egy TAO-skonstrukciós pályázat volt, amelynek lényege, hogy a Magyar Vízilabda Szövetségen keresztül 70 százalékos támogatásra pályázhatunk és a 30 százalékos önerőt kell a városnak előteremtenie.

Hiába volt a lehetőség, nem történt semmi. A hivatal nem gyújtotta be a rakétákat, fogalmazott a frakcióvezető. – Eltelt másfél év és annyi történt, hogy az előkészületek most kerültek napirendre és a tervezést el tudjuk indítani – mondta Szajcz Adrián. – Az, hogy eddig mi történt az önkormányzatnál, nem tudom. Annak viszont örülök, hogy végre van előrelépés. Hiszen mindannyiunk közös érdeke Siófokon hogy ez az uszoda megvalósuljon. Alapvetően a polgármester urat én és a Fidesz frakció is mindenben támogatni fogja annak érdekében, hogy erre a projektre elő tudja teremteni az anyagi eszközöket.

Witzmann Mihály, a Somogy 4-es választókerület országgyűlési képviselője megkeresésünkre elmondta: ő sem érti, miért csak most tesz lépéseket a siófoki önkormányzat. – Jobb később, mint soha – fogalmazott a honatya. – Bevallom őszintén, nem tudom mi tartott több mint másfél évig, de úgy tűnik, az önkormányzati választások közeledtével polgármester úrék talán hozzáfognak a projekt előkészítéséhez.

Witzmann Mihály hozzátette: leginkább annak örül, hogy ebben a kérdésben látható egyetértés van a városvezetésben. – Nem szabad pártpolitikai kérdést csinálni belőle hiszen egy fontos közös ügyről van szó – figyelmeztetett a politikus.

Egy 33 méter hosszúságú uszodára lenne szükség Siófokon, amelyen 8 úszópályát lehetne kijelölni, mondta Szajcz Adrián. S ehhez építenének még öltözőket, az egész komplexumnak a 65. számú főút mentén található sportcélra kijelölt ingatlanon lenne hely.

Szajcz Adriántól megtudtuk, amennyiben minden pályázati anyagot sikerül időben beadni és az önerőt is előteremtik a projektnek már 2021-ben a városi uszodában tempózhatnak az úszás és a vízilabda iránt érdeklődő lurkók.

Megkerestük Lengyel Róbert, siófoki polgármestert is, hogy megtudjuk miért nem lépett a város az elmúlt másfél évben. Azonban eddig nem kaptunk választ.

Frissítve:

Lengyel Róbert időközben megküldte szerkesztőségünknek válaszát kérdéseinkre. Arra voltunk kíváncsiak, miért csak most kezdték el az uszoda tervezését és mi történt az elmúlt másfél évben.

– 2017-ben egy sátras uszoda megvalósítására tett javaslatot a képviselő-testület, melynek helyszíne Balatonszéplak lett volna – közölte Siófok polgármestere. – Ezt a helyi építési szabályzat nem engedte, ezért új helyszínt kellett kijelölni. A talajmechanikai felmérések után erre a siófoki JYSK Áruház melletti terület alkalmas. Időközben nem csak a helyszín változott, hanem az uszoda jellege is.

Mivel sátras uszoda helyett, egy kőuszodát álmodtak meg Siófokra, a beruházás költségei 700 millió forinról hozzávetőlegesen 1,2 milliárd forintra nőttek. Lengyel Róbert hozzátette: ez idő alatt is folyamatosan egyeztetett Szajcz Adrián Fidesz frakcióvezetővel és minden döntés a képviselő-testület egyetértésével született meg.

Mint azt megírtuk, társasági adóból nyújtható támogatással lehetne megvalósítani a terveket. Ám a polgármester felhívta a figyelmet: ilyen pénzekre önkormányzat nem, csak Kft. vagy egyesület pályázhat. Hosszas keresgélés után a város megegyezett a Kaposvári Vízilabda Klubbal, s ezután – vagyis tavaly áprilisban – meg is alakult a Siófoki Vízilabda Kft..

Az ügyvezető személye időközben változott, mert a siófoki Fidesz javaslatára idén április óta már nem Pintér Tamás, hanem dr. Dobos Pál vezeti a Siófoki Vízilabda Kft.-t. Ő elkészítette a jövő márciusig szóló költségterveket és ő fogja átadni az uszoda terveit a Vízilabda Kft-nek, amely aztán benyújtja a pályázatot.

Sikeres pályázás esetén Siófok természetesen biztosítja a projekthez az önerőt és 2021-re remélhetően elkészül az uszoda, szögezte le a városvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában