őszi szépség

2019.09.24. 20:00

Vendégcsalogató arcát mutatja az őszi Balaton

Azt már nagyjából mindenki tudja, hogy a Balaton ősszel is gyönyörű. Az igazán fontos most az lenne, hogy a vállalkozók a hosszabb nyitva tartás lehetőségét egyfajta befektetésként kezeljék a jövőbe

Koszorus Rita

Fotó: LANG ROBERT

Habár egyre több vendéglátó egység tart nyitva a déli parton ősszel is, igazából a Balaton északi partján nagyobb a pezsgés ősszel is. Ez Hoffmann Henrik szerint hozzáállásbeli probléma is. – Fontos lenne, hogy a vállalkozók a hosszabb nyitva tartás lehetőségét egyfajta befektetésként kezeljék a jövőbe – mondta a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke lapunknak. – Még akkor is, ha most azonnal nem hoz hasznot. Hiszen, ha tovább tartanak nyitva, a vendég megszokja, hogy érdemes jönnie a Balatonhoz a főszezonon kívüli időszakban is.

Hoffmann Henrik szerint az a probléma, hogy a szolgáltatás láncolata nem teljes. – Ugyanis a turista szállást, étkezést, élményt, aktív kikapcsolódást szeretne kapni – emelte ki az elnök. – Ám, ha a szolgáltatók közti összefogás nincs meg, s hiányzik a kölcsönös promóció, a vendég nem is tudhatja biztosan, hogy az általa támasztott élmény iránti igényét ki is fogják elégíteni. Ezért aztán nem is indul el inkább – tette hozzá Hoffmann Henrik. – Várhatóan a jövőben több turista lesz a tónál, hiszen több mint harminc szállodaprojekt zajlik és száznál több panzió megújul vagy épül. Számukra pedig pályázati előírás, hogy minimum 270 napos nyitva tartást kell biztosítaniuk. Ők fognak áldozni és erőforrásokat fordítani arra, hogy legyen vendég.

A balatonfenyvesi Konyhám például szűkített étlappal és kevesebb személyzettel, de novemberben is nyitva tart hétvégeken. – Ilyenkor már mérséklődik a forgalom – mondta el kérdésünkre Szikra Gabriella tulajdonos. – De szerencsére sokan jönnek ősszel is a Balatonhoz, hiszen akinek nyaralója van, vagy éppen kirándulni szeret, ilyenkor is betér hozzánk. Tudják már, hogy nyitva vagyunk és imádják, hogy van hova menni.

Persze az is csábító tud lenni, hogy a parton, igény esetén fűtött teraszon fogyaszthatják el a szezonális alapanyagokból készült ételeket a vendégek. – Ilyenkor be kell azt vállalni, hogy nem tudjuk, mennyi fogy az ételből – tette hozzá Szikra Gabriella. – Vannak fogások, amelyeket úgy kínálunk a vendégeknek, hogy elfogyhat. Persze meglehet, hogy megmarad, de eddig ilyen szempontból nem volt még gondunk.

 

Csibrák Károly halsütőjét azonban már szeptember elején bezárta, mert mint mondta: nem központi helyen van, ezért a tanévkezdéssel alig lenne vendég. – Az egyik gond, hogy ilyenkor már nincs vendég – mondta a Halas Karcsi büféjét üzemeltető zamárdi vállalkozó. – De ha lenne is, iskola van, olyan minimális ember jön már erre ilyenkor, hogy nem hogy az adókat, de a rezsit sem termelnék meg.

Szerinte az is gond, hogy nem tud frissességet garantálni ekkora forgalom mellett. – Nem vagyok hajlandó dicsérni napokig valamit, hogy az friss, mert utána jogosan reklamálnak, hogy nem volt az – mondta Csibrák Károly. – Sokáig tart az olajat felmelegíteni, a vendég egy órát nem fog várni az ételre, de ha melegen tartom, anélkül képes 8 óra alatt tönkremenni, hogy bármit is sütöttem volna. Úgy gondolom ezért, hogy tartsanak nyitva azok, akik központi helyen vannak és téliesítve van az egység.

 

Ma befektetés a jövőbe, holnap ígéret a turistának

 

Míg néhány éve ősszel nagyítóval kellett keresni nyitva tartó hamburgerest, éttermet, vagy kávézót, ez ma már nem úri huncutság. Kijelenthetjük, hogy minden Balaton-parti településen találhat az ősszel kiránduló turista olyan vendéglátóhelyet, amely tárt kapukkal várja a vendégeket egy tókerülő kerékpártúra után vagy éppen parton andalgós séta végeztével.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában