éjszakai élet

2019.06.14. 11:30

Tudatmódosítók: veszélyeket rejthet a balatoni éjszaka

Az elmúlt hétvégén hivatalosan is kezdetét vette a buliszezon a Balatonnál. A szakemberek arra figyelmeztetik a fiatalokat, hogy lazuláskor se fogadjanak el semmilyen tudatmódosítót, még akkor se, ha ismerős kínálja. És lehetőség szerint ne posztoljanak felelőtlenül a partiról.

Koszorus Rita

Azzal a rendőrség is tisztában van, hogy a Balatonra érkező számos turistával, fesztiválozóval megnő a kockázata a különböző szerek jelenlétének. S erre hívják fel a figyelmet a szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakemberek is. – Elindult a balatoni szezon, ami szerintem azért veszélyes, mert a dizájner szerek még mindig kint vannak a piacon – mondta el lapunk kérdésére Kovács Gergely, az INDIT Közalapítvány „TÜKÖRKÉP” Kaposvári Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a szer két dílernél nem biztos, hogy ugyanolyan hatású. Akkor sem lehet megbízni a dílerben, ha állítja, hogy tudja miből van, amit árul.

Mert általában még a díler sem tudja, mit árul. Így aztán a hatások is extrémek lehetnek. – Például ilyen a „sztondulás” – mondta Kovács Gergely. – Ez az, amikor egy bizonyos folyamat megáll a szervezetben és láthatóan lefagy a használó. Kicsit olyan, mintha zombivá válna. Döbbenetes a hatás! Vagy „kifekszik” a használó, vagy csak áll egy helyben, miközben keze, feje lóg és meg sem tud moccanni. Ez Baranya megyében, Budapesten is jelen van, de Kaposváron is volt rá példa. Kovács Gergely szerint jelenleg is van olyan szer a drogpiacon, amely ezt a hatást képes kiváltani.

– Igazán nincsenek is trendi szerek – tette hozzá. – Hiszen a szélrózsa minden irányából érkeznek a bulizók, akik bármilyen drogot magukkal hozhatnak. A hangsúlyt az otthoni megelőzésre kellene helyezni, hogy a szülők vagy nagyszülők legyenek nyitottak, beszéljenek a kábítószer problémáról.

Ugyanez igaz a legális drogra, vagyis az alkoholra. – Ha harminc fokos melegben megiszik a fiatal néhány pohár rozét, vagy felest, pár korsó sört, ugyanúgy bódult állapotba kerül mint más szertől. Sőt, ilyenkor könnyebben rásegít az alkohol, hogy kábítószerhez jussanak, vagy ahhoz, hogy kipróbáljon valamit a fiatal. Ilyenkor nem ártana akár több pohár vizet is meginni. Tény: alkoholt is lehet kulturáltan fogyasztani, nem feltétlenül kell egy éjszaka alatt meginni egy üveg viszkit, mert attól még soha nem lett senki sem a világ legjobb pasija vagy csaja.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság pedig arra figyelmeztet, hogy a fiatalok mindig olyan társasággal menjenek szórakozni, akikben megbíznak. A mértékletes alkoholfogyasztásra is felhívják a figyelmet, így nem fedi majd homály a buli részleteit.

Aranyszabály, hogy ne hagyják őrizetlenül poharaikat, nehogy valamilyen kábítószert tegyenek bele. Ha pedig tiltott szerrel kínálják őket, mondjanak nemet, vagy hagyják ott a társaságot.

A zseblopások elkerülése érdekében fesztiválon a divatos hátizsák helyett olyan táskát viseljenek, amely a test előtt hordható. Sohase menjenek egyedül haza, és kizárólag annyi készpénzzel vágjanak neki az éjszakának, amennyire szükség van. Személyes iratokat, a pénztárcát, mobiltelefont célszerű – egymástól elkülönítve – a belső zsebbe vagy a táska belső rekeszeibe rakni. Félreértés ne essék, lehet bulizni, de idegenekben soha ne bízzunk meg feltétel nélkül, az óvatosság ez esetben akár életmentő is lehet – mondta a szakértő. – Ma már az internet felelős használatáról is beszélni kell, ha partizni indul az ember lánya, vagy fia semmiképp se ossza meg helyzetét, hiszen így követhető lesz.

Ráadásul betörők áldozatává is válhat a család, ha a fiatal a világhálón közzéteszi, hogy épp nincsenek otthon. Semmiképp sem tanácsos személyes adatokat, vagy visszaélésre alkalmas fotót megosztani a neten, ahogyan másról is csak engedéllyel szabad feltölteni fotót, videót. S fontos, hogy csak olyan személyt jelöljünk vissza a közösségi oldalakon, akit valóban ismerünk!

Indulnak a balatoni bagolyvonatok

Június 15-től lép életbe a MÁV nyári menetrendje, amely azt is jelenti, hogy a balatoni éjszakába induló fiatalok akár a bagolyvonatokat is igénybe vehetik. Így az élet éjszakánként sem áll meg a déli parton, a járatok a szórakozási igényeknek megfelelően csütörtök estétől hétfő hajnalig éjszakánként közlekednek. A vonatok kedvező eljutást biztosítanak Siófokról a többi Balaton-parti település, valamint a főváros felé. A Zamárdiban rendezett nagy fesztiválok alatt – a biztonságos, kényelmes hazajutás érdekében – a bagolyvonatok idén minden éjszaka közlekednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában