felkészülés

2019.09.24. 17:30

Vészhelyzet felszámolását gyakorolták az útátadás előtt

Szalagkorlátnak csapódott egy gépkocsi, az autóba két mozdulatlan, súlyosan sérült fiatal szorult. A súlyos baleset az átadás előtt álló 67-es úton Somogybabodnál történt a feltételezés szerint. A keddi gyakorlatban közel 30 tűzoltó, rendőr, a mentőszolgálat munkatársai valamint a közútkezelő dolgozói vettek részt.

Harsányi Miklós

Szalagkorlátnak csapódott roncs, milliónyi üvegcserép és két mozdulatlan, súlyosan sérült fiatal: ez a kép tárult a helyszínre hívott vendégek elé. Az ezüst színű autóba egy fiú és egy fiatal nő szorult. Elsőként egy rendőr járőr ért a helyszínre, akik rögtön lezárták az útszakaszt, s gondoskodtak a forgalom biztonságos eltereléséről. A somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság munkatársain kívül három járművel érkeztek a kaposvári tűzoltók, akik a mentőszolgálat kárhelyparancsnokával egyeztettek és azonnal megkezdték a sérültek mentését.

A tűzoltók, miután áramtalanítottak a járművet, a következő pillanatban már az autó ajtaját feszítették le. Gyakorlott mozdulatokkal folytatódott a műszaki mentés: hidraulikus feszítővágóval távolították el a gépkocsi tetejét, hogy további sérülés nélkül emeljék ki a jármű utasait. Medence és csukló sérülés gyanúját állapították a fiatal nőnél, másodikként a gépkocsit vezető fiatalembert emelték ki a roncsból, őt gerincsérülés-gyanújával szállították kórházba a mentők.

– Gyorsan, összehangoltan dolgoztak az egységek – mondta Neszményi Zsolt, a megyei védelmi bizottság elnöke, akinek a kezdeményezésére rendezték meg az együttműködési gyakorlatot. – A somogyi egységek szakmai felkészültsége garantálja a közlekedők biztonságát az új úton is.

Wéber Antal dandártábornok, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója lapunknak elmondta: ha később baleset következne be a 67-es út új szakaszán, akkor a kaposvári, a siófoki, illetve a balatonboglári és a marcali tűzoltóegységek is a helyszínre vonulhatnak. – Jogszabály rögzíti a társhatóságok feladatait – mondta Wéber Antal –, s a somogyi tűzoltóegységek rendelkezésére áll az összes eszköz, amely a kárfelszámoláshoz szükséges. Baj esetén három helyszínről Sármellékről, Balatonfüredről, Pécsről is érkezhetnek mentőhelikopterek.

 

Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Németh Zsolt, a Magyar Közút megyei igazgatója és Molnár Gábor megyei rendőr-főkapitány is részt vett a gyakorlaton, Káldi László, Somogybabod polgármestere pedig kiemelte: az új út a fejlődést jelenti. A beruházással javulnak a közlekedési feltételek, javul a térség megközelíthetősége, s a helybeliek könnyebben juthatnak el a környező településekre. Megnyugtatónak nevezte, hogy a biztonságos szakaszt rövidesen birtokba vehetik az autósok.

Elhárítják a veszélyhelyzetet

A somogybabodi rendezvényen megtudtuk: a 67-es út érintett szakaszát szeptember 30-án, hétfőn adják át, így kétszer egy sávos szakaszt használhatnak a közlekedők. Tervek szerint november végéig birtokba vehetik a kétszer két sávot. Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott, aki egyben a Megyei Védelmi Bizottság elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az új közlekedési helyzetre időben, tudatosan kell felkészülni. A helyi társhatóságok együttműködése hosszú időszakra nyúlik vissza, ám szükség van a visszatérő gyakorlatokra, melynek során egy-egy feltételezett veszélyhelyzetet hárítanak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában