szívbajok

2019.01.02. 11:30

Vigyázzunk szívünkre a téli időben!

A hideg idő beköszöntével egyre több a kardiológiai panasz, s gyakrabban fordulnak elő rosszullétek. Igaz az elmúlt években a hosszan tartó hideg nem volt jellemző, de pont emiatt megterhelő, ha a tél közepén jön egy hideg hullám. Nincs a szervezetünk hozzászokva.

Koszorus Rita

Az ismert, hogy az alacsony hőmérséklet megterheli a szív- és érrendszert. Hidegben ugyanis automatikusan megfeszülnek az izmok és didergünk. Azonban eltérő hatással van a hidegfront és a tartós hideg az emberi szervezetre. – Hidegfront hatására fokozódik a szorongás, a görcshajlam és az emésztőrendszeri problémák – mondta kérdésünkre Ajtay Zénó, kardiológus.

– Ilyenkor gyakoribb a szívinfarktus is. Kimutatott tény, hogy télen a vérnyomás átlagosan több mint 5 higanymilliméterrel magasabb. Ez jelentéktelennek tűnhet, de már egy 1 higanymilliméter is 3 százalékkal növeli a stroke és másfél százalékkal a szívinfarktus esélyét. Hozzátette: a vérnyomás változás önmagában fokozhatja a ritmuszavarok, mellkasi panaszok, agyi értünetek és embóliák megjelenését.

A frontérzékenyeknek ezért érdemes figyelni a meteorológiai előrejelzéseket. – Ugyan a frontérzékenység nem gyógyítható, de befolyásolható – hívta fel a figyelmet Ajtay Zénó. – A legtöbb ember jobban érzi magát attól, ha tudja mi okozza a tüneteket és mit tehet az enyhítésükért. Ez egyénileg nagyon eltérő, lehet bizonyos ételek, alkohol kerülése abban az időszakban, az alvásigény kielégítése, vitaminok szedése, vagy akár hideg-meleg zuhany alkalmazása reggelente.

A tartós hideg idő által kiváltott tünetek egy része, egy egyszerű vérnyomásmérővel leleplezhető. Általában elég a szokásos gyógyszerek dózisának módosítása és az élet megy tovább.

Hideg időben, télen az ismert szívbetegek is jól teszik, ha részt vesznek egy kardiológiai kivizsgáláson, akár tünet nélkül is. Ha pedig mellkasi szorító fájdalmat, ritmuszavart, légszomjat éreznek azonnal orvoshoz kell fordulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában