utazva okulnak

2019.10.04. 11:30

Világot látnak és nyelvet tanulnak a somogyi kamaszok

Ausztria, Németország és Nagy-Britannia: az első visszajelzések szerint a somogyi 9. és 11. évfolyamos diákok nagy része a jövő nyáron ezekben az országokban szeretnék eltölteni a kéthetes, csoportos nyelvi kurzusokat. Az igények összesítése október 10-ig zajlik.

Harsányi Miklós

– A külföldi nyelvgyakorlási program nagyon jó lehetőséget nyújt a diákoknak – hangsúlyozta Puska Anita, a somogyzsitfai Széchenyi Zsigmond mezőgazdasági szakgimnázium és szakközépiskola német tanára. – Nemcsak nyelvtudásukat bővíthetik, hanem a fiatalok betekintést kapnak az adott ország kultúrájába, s nyitottabbá válhatnak.

Tóth Krisztina, a somogyzsitfai középiskola igazgatója kiemelte: az idegen környezetben a diákok problémamegoldó képessége is fejlődhet. Tőlük várhatóan egy kisebb, 6-8 diákból álló csoport kapcsolódhat a programba, az elsődleges célországok között Németország és Anglia szerepel. Horváth Jenő, a KSZC Eötvös Loránd műszaki szakgimnázium tagintézmény vezetőhelyettese közölte: a program hazai költségvetési forrásból valósul meg, melyben az érintett tanulók alanyi jogon vehetnek részt. A támogatáshoz azonban pályázni kell.

A felmérések alapján negyven diákjuk jelezte, hogy angol célnyelvi környezetben szeretné tudását fejleszteni és tízen német nyelvterületen kívánnak a jövő nyáron tanulni.

Princz Zoltán, a kaposvári Móricz Zsigmond mezőgazdasági szakközépiskola igazgatója rámutatott: eddig is nagy hangsúlyt helyeztek a nyelv- és szakmai oktatásra, az osztrák güssingi agrár középiskolával több mint 20 évre nyúlik vissza a kapcsolatuk. A 9. és 11. évfolyamról előreláthatóan 40 diák jelentkezik a nyári csoportos nyelvtanulásra, nagyjából 70 százalékuk angol nyelvterületre szeretne utazni.

Jól jön a vizsgához

– Nagy-Britannián, Máltán, Írországon, valamint Ausztrián és Németországon kívül Franciaországba is utazhatnak majd a 9. és 11. évfolyamosok – mondta Kard János, a Kaposvári Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese. Hozzátette: a szülők engedélyére szükség van ahhoz, hogy a diákok részt vegyenek a külföldi programban, mely rövid és hosszú távon a javukat szolgálja. A nyelvvizsga-felkészüléshez is hasznos lehet az új lehetőség, ezen kívül a fiatalok világot látnak.

A Kaposvári Szakképzési Centrumhoz tíz somogyi középiskola tartozik, ahová közel 5500 tanuló jár. A barcsi Dráva-völgye középiskolából keddig 120-an jelentkeztek a külföldi nyelvtanulási projektre, a kaposvári Noszlopy közgazdasági szakgimnáziumból közel 30-an, míg a nagyatádi Ady Endre gimnázium, szakgimnázium és szakközépiskola 85 diákja Nagy-Britanniába, 33-an pedig Németországba kívánnak menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában