flashmob - fotó, videó

2019.03.12. 17:04

Villámcsődülettel ünnepelték a 150 éves tanítóképzést a gyerekek

Flashmobbal ünnepelték együtt a kaposvári iskolák alsó tagozatosai, tanítói és a Kaposvári Egyetem hallgatói a magyar állami tanítóképzés kezdetének 150. évfordulóját. A város főterén több száz diák részvételével elevenítették fel a tanulók iskolába hívogatásának hagyományát, az egykori gergelyjárást.

Góz Lilla

Benépesült a Kossuth tér kedden, több száz tanuló a pedagógusokkal együtt ünnepelte az állami tanítóképzés kezdetének 150. évfordulóját. – Március 12–e a tanítók napja, sok évvel ezelőtt ezen a napon az idősebb diákok, tanárok iskolába hívogatták a gyerekeket és adományt gyűjtöttek – mondta el köszöntőjében Podráczky Judit, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dékánja. – Ez a nap a jövőben szóljon a tanítók pótolhatatlan munkájának köszönetéről.

– Régen, amikor nem volt kötelező az iskoláztatás, Gergely napján hívogatták iskolába a gyerekeket, ezt idéztük fel dalokkal, versekkel – mondta Bencéné Fekete Anikó Andrea, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának oktatási dékánhelyettese. – A somogyi megyeszékhelyen először középfokú tanítóképzés folyt, majd 1959–től lett felsőfokú a képzés, először három éves, majd négy évesre változott. Arra törekszünk, hogy a hivatásukat szerető, lelkes pedagógusok kerüljenek ki az iskolapadból. Azt tapasztaljuk, hogy egyre népszerűbb a pálya, nem a diploma miatt jönnek, hanem elhivatottak a pálya iránt a fiatalok.

 

Jakab Gabriella másodéves pedagógus hallgató a keddi villámcsődület szervezésében is részt vett. – Édesanyám óvónő, ezért is döntöttem úgy, hogy pedagógus leszek – mondta el a csökölyi hallgató. – Másrészt pedig, amikor a faluban karácsonyi műsort, március 15–ei megemlékezést tanítottam be a gyerekeknek, azt különösen élveztem – tette hozzá Gabriella, aki tudja, hogy ugyan nem könnyű lekötni a gyerekeket az iskolában, de az ilyen kihívásoktól szép ez a hivatás.

– A gimnáziumban a jelentkezési lap beadása előtt döntöttem el, hogy pedagógus leszek – mondta el Hevérné Kanyó Andrea, a Kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanítója, aki sosem bánta meg, hogy alsósokat tanít. – Ez az a korosztály, ahol maradandót lehet alkotni, önzetlenek a gyerekek. Nyilván a világ, a gyerekek, a tanítók és a szülők is változtak. Nekünk pedagógusoknak naprakésznek és mindenre nyitottnak kell lennünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában