walko-kilátó

2019.08.17. 09:00

Visszaépül a híres kilátó a Balaton fölé

Hamarosan eredeti pompájában lesz látható a város nevezetessége, a Walko-kilátó.

K. G.

Az építményt több mint száz esztendeje Walko Lajos, országgyűlési képviselő és miniszter, a kor neves pénzügyi szakembere állíttatta 1916-ban. A két pad közötti falat Benedek György szobrászművész fonyódi címerrel díszített domborműve ékesíti. A promenádhoz hasonló emlékhelyről gyönyörű kilátás nyílik a Balatonra, amit nemzedékek óta élveznek a városba érkező turisták.

Két-három évvel ezelőtt azonban a magaspart elmosódása miatt a kilátó megdőlt. Biztonsági okokból ezért el kellett bontani, de az önkormányzat máris azon dolgozott, hogyan állíthatná helyre. Sokáig tartott a huzavona, hogy az állami területen lévő építményt visszateheti-e az önkormányzat, végül sikerült minisztériumi hozzájárulást szerezni ehhez. Ezután a képviselő-testület eldöntötte, hogy mivel pályázati forrás nem volt rá, a város saját erőből fogja visszaépíttetni a kilátóhelyet. Az építménynek előbb statikai alapot kellett tervezni, ez már elkészült. A kőfaragó mester hamarosan megkezdi az eredeti, illetve felújított elemek visszahelyezését. A munkával az idén biztosan elkészül, novemberre tervezik a befejezést.

Eredetileg egy harminc–negyven centis betonalapra készült a Walko-kilátó, így nem csoda, ha ennyi idő után megmozdult, de elmondható, hogy az új építmény kibírja majd a következő száz évet. A helyszín korábban lezárt építési terület volt, most odamehetnek a látogatók, és fényképeket készíthetnek, de a kőelemeket csak ezután fogja elhelyezni a kőfaragó mester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában