fertőző félelem

2020.02.11. 19:30

Visszaesett a kínai üzletek forgalma a koronavírus miatt

Kaposvárra is elért a Kínából indult koronavírus miatti pánik, egy kínai üzlet tulajdonosa az őt és családját ért rossz élmények miatt egy üzenetet ragasztott a kirakatra.

B.Z., H.Zs.

A fiatal Yan Qiyao körülbelül egy éve él Kaposváron, ahol két üzlet tulajdonosa és vezetője. Ugyan a koronavírus megyénkben nem jelent veszélyt a kínai kereskedő mégis saját bőrén érzi negatív hatásait. Elmondása szerint sokan úgy gondolják, hogy az ázsiai áru fertőzött lehet, ahogy a főnök is, emiatt nem tanácsos hasonló üzletekben vásárolni. – Elszomorít, hogy tévesen ítélik meg az embert, ezért raktuk ki az üzenetet az áruház bejáratára – mondta majdnem tökéletes magyarsággal Yan. Mint mesélte előfordult vele, hogy egy kaposvári hipermarketben többen a kabátjukkal takarták el az arcukat és kikerülték, mikor meglátták. A kínai kereskedő a forgalomra is panaszkodott.

– Az év eleje mindig egy kicsit gyengébb, de most a vírus okozta hiedelmek miatt harminc százalékkal visszaesett a forgalmunk – mesélte Yan Qiyao. – Az áru Budapestről érkezik, a vírus miatt nincs probléma a beszerzéssel és a hiedelemmel ellentétben fertőzött sem lehet – folytatta a kereskedő, aki 2010-ben érkezett Magyarországra.

A két kaposvári áruház összesen hét főnek ad munkát. Kérdésünkre Yan azt válaszolta: nem tart a forgalom visszaesése miatt attól, hogy bárkitől is meg kell válnia. A tulajdonos elmondása szerint a fővárosban és vidéken is jelentősen visszaesett a forgalom a hiedelmek miatt. – Miskolcon egy barátomnak étterme van nála nagyon rosszul megy most a bolt, de Budapesten is mindenki panaszkodik.

A dolgozók is arról panaszkodtak, hogy ismerőseik, rokonaik is furcsa kérdéseket tesznek fel nekik. Mint megtudtuk többen arra voltak kíváncsiak, hogy megfizetik-e hogy ilyen veszélyes helyen dolgoznak, és nem félnek-e hogy a portékától, vagy a főnöktől elkapják a vírust.

Az ottjártunkkor pangó Honvéd utcai üzletben csupán néhány vásárló böngészte a polcokat. Ők egyhangúan azt mondták: nevetséges hogy valaki emiatt kerülje az ázsiai boltokat, éttermeket.

Aggódnak az otthoniakért, de bíznak a vezetőkben

Yan Qiyao feleségével, és óvodás korú gyerekükkel él a somogyi megyeszékhelyen. A kereskedő édesapja a napokban érkezik Magyarországra Kínából. Az ázsiai térségből érkezők, és azok, akik érintkezhettek a vírussal szigorú eljárás során léphetnek csak hazánkba. Így Yan édesapja is két hét karantén után mozoghat csak szabadon, miután biztosan megállapítható hogy nem fertőzött. – Mi pontosan tudjuk mi ilyenkor a teendő, nem kell félnie senkinek – mondta a kínai kereskedő. Yan rokonai a koronavírussal leginkább érintett Vuhan városától ezernél is több kilométerre található Fujian tartományban élnek. Az üzletember hozzátette: nem ideális a helyzet hazájában, de tudja hogy mindent megtesznek a kínai vezetők annak érdekében, hogy mihamarabb megállítsák a betegség terjedését. – Folyamatosan figyeljük mi a helyzet otthon, követjük a legújabb híreket – árulta el Yan, miközben mobiltelefonján éppen egy kínai kórház előtt készült felvételt mutatott.

Fertőző a rosszindulat

Yan Qiyao úgy tekint Magyarországra, mint második szülőföldjére, úgy véli Kínában és hazánkban is vannak jó és rossz emberek. Azt szeretné, hogy ne érje se őt sem az Európában élő és dolgozó honfitársait hasonló negatív megkülönböztetés, amelyet neki kell átélnie. Úgy fogalmazott: nem a vírus a szörnyű, hanem az emberek szíve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában