lakhely piac

2019.04.08. 11:30

Vonzóak a somogyi ingatlanok a külföldiek szemében

Jelentős a külföldi érdeklődés az eladó somogyi ingatlanok iránt, van ahol úgy látják, élénkült is a kereslet. S nem is csak a magyar tenger partján fekvő településekre igaz ez.

Gyeszát Zsolt,

Megélénkült a külföldi érdeklődés a magyarországi, mindenekelőtt a budapesti lakóingatlanok iránt. Az online felületeken az idegen nyelven közölt hirdetéseket az elmúlt fél évben 42 százalékkal többen böngészték, mint egy évvel korábban – közölte a Világgazdasággal az Ingatlan.com. A cikkből az is kiderült: a fővároson és Pest megyén kívül Somogy, Zala és Győr-Moson-Sopron megye lakóingatlan-piaca kelti fel érzékelhetően a zömmel nyugat-európai vevőjelöltek figyelmét.

– A szőlősgyöröki ingatlanok iránt is élénkült a külföldi érdeklődés – mondta Klotz Péter polgármester. – Az elmúlt egy évben hét ingatlanvásárlás történt a németek részéről a faluban. Némelyik már amúgy is német kézben volt, csupán a tulajdonos cserélődött. Többen közülük ide is költöztek. Nem csak nyugdíjasok érkeznek, akad aki vállalkozna Magyarországon. De más példából is látszik a piaci élénkülés. Nemrég egy vállalkozóval ültem le tárgyalni, aki egymás melletti telkeket keresett többek között Szőlősgyörökön, s eladás céljából épített volna ingatlanokat. Csak azért nem valósul ez meg, mert egyelőre nem találtunk megfelelő területet. Persze, jelenleg is van eladó ingatlan a településen, például egy jelentősebb német tulajdonú birtok, ami hamarosan el is kel, úgy hiszem. Közel 70 ingatlan van külföldiek tulajdonában a faluban, jóllehet sokan csak alkalmanként látogatnak a településre. Nem pusztán a Balaton közelsége vonzó számukra, hanem az is, hogy csendesebb, a nagy turistaforgalom által kevésbé érintett falu Szőlősgyörök.

– Az elmúlt években dinamikusan nőtt a fürdőnk látogatottsága, ami magával hozta az ingatlanpiac élénkülését is – mondta el kérdésünkre Gellért Attila, az Igali Gyógyfürdő marketingvezetője, Igal alpolgármestere. Az ingatlanvásárlási kedv elsősorban a magyarok között nőtt, de emellett külföldi részről is van érdeklődés, még ha ez egyelőre nem is kiugróan magas. Az viszont elmondható az elmúlt egy évet tekintve, hogy a fürdőben tovább emelkedett a külföldi vendégek aránya.

Potonyban is érdeklődnek külföldiek eladó ingatlanok iránt, az utóbbi egy-két évben talán egy picit többen is, mint korábban – tudtuk meg Reiz Tamás polgármestertől. – Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki vásárol is házat a faluban – mondta. – Nagy előnyünk, hogy olcsóak az itteni ingatlanok, aki viszont megteheti, hogy többet áldozzon rá, Belső-Somogyban vagy a Balatonhoz közelebb vesz házat. Ugyanakkor holland, belga ingatlantulajdonos is van már a községben.

Osztrák, német, francia és olasz érdeklődők is megkeresik Ottmar Haide somogyfajszi ingatlanközvetítőt, aki hetente 3-4 vásárlóval találkozik. A német származású vállalkozó kérdésünkre elmondta: szinte minden német tartományból voltak már érdeklődői. – Bajorországtól Hamburgig mindenhonnan hívnak – mondta el Ottmar Haide. – Berliniek is sokan érdeklődnek, jelenleg egyre több a német fővárosból Magyarországra költözni készülő ügyfél.

Az ingatlanközvetítő azt mondta: leginkább a politikai helyzet miatt igyekeznek hazánk felé venni az irányt honfitársai. Azokból a városokból kívánkoznak el leginkább, ahol sok a menekült és a városvezetés nem tudja kezelni a helyzetet.

Ottmar Haide egész Somogy megyében kínál házakat külföldi ügyfeleinek, de még Zalában is. Azt mondta: sokszor öregebb portákat szemelnek ki az érdeklődők, s azokat aztán teljesen felújítják. Az árak is változatosak kétmillió forinttól másfél millió euróig belefér a vásárlóknak. Koszorus Rita

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában