Műfészkek

2020.03.21. 09:00

Zajlik a süllőnász a borókafészkekben

Háromezer süllőfészket helyeztek ki a napokban a Balatonba. A boróka ágakból készített helyek májusig maradnak a tóban, addig a süllők, balinok és a keszegfélék ivóhelyéül szolgálnak.

Góz Lilla

Ottjártunkkor egymás után dobálták le egy kisebb hajóról a borókaágakból készült fészkeket a balatonberényi partszakaszon.

– Háromezer fészket helyeztünk ki eddig Balatonberény és Tihany térségében – mondta el Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Hozzátette: ennek a fészektípusnak már évszázados hagyománya van a Balatonon. A borókaágakat dróttal erősítik egy hosszú, lesúlyozott kötélre. A fészeksorok végeit nagy sárga bóják jelölik. Ezekre a területekre tilos behajózni és a horgászatot sem engedik meg a hatóságok.

– A borókafészkeket majd csak májusban vesszük ki a Balatonból, addig nem csak a süllő, de a balin, a kősüllő, a vágódurbincs és több keszegféle is használja ívóhelyül – jegyezte meg a balatoni halászati társaság munkatársa.

Nagy Gábor kiemelte: a boróka egyes élőhelyei védettek, azonban előfordul a növény olyan legelő besorolású területeken is, ahol gyéríteni kell. Ezeken a területeken tudják a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. munkatársai is kivágni a süllőfészkek elkészítéséhez szükséges mennyiséget. A társaságnál azt tervezik, hogy hamarosan műfészkekkel váltják majd fel a borókafészkeket.

Műfészkekkel váltanák ki a borókavesszőből készült süllőfészkeket

Pályázati segítséggel már vizsgálják, hogy milyen méretű, formájú és anyagú fészkek lennének a legideálisabbak a halak számára. A kutatás keretében kísérleti céllal mesterséges fészkeket is kihelyeztek Fonyód, Balatonszemes, Balaton­udvari, Tihany, Siófok és Balatonvilágos partjai előtt, amelyeket szintén májusban szednek majd ki a tóból.

– Társaságunk idén is engedélyt kapott száz fészek kivételére süllőszaporítás céljából, de ezt a kvótát jellemzően nem szoktuk kimeríteni – jegyezte meg a horgászati ágazatvezető. A Balatonból kivett fészkeket kizárólag saját halastavaikba helyezik ki. A róluk lekerülő süllőket pedig ősszel egy nyaras süllőként telepítik majd vissza a Balatonba. – A tóban nevelkedő süllők a gyenge planktonikus táplálék miatt nagyon lassan növekednek, őszre sokszor a 10 centimétert sem érik el, ezzel szemben a tógazdaságban nevelkedő társaik duplájára is nőhetnek ugyanennyi idő alatt – mondta el a Somogyi Hírlapnak Nagy Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában