Vége a pörgetésnek

2017.08.16. 07:00

Zuhan a méz ára, kivárnak a méhészék az eladással

Meredeken zuhan a méz felvásárlási ára, panaszkodnak a méhészek. Már végeztek a pörgetéssel, és már számlálnák a hasznukat, ha látnák. Most azonban tanácsosabb kivárni az eladással.

K. G.

Országos probléma a felvásárlási árak visszaesése, és a somogyi méhészek sem maradtak ki ebből a folyamatból. Sok méhész kiszolgáltatott a piaci viszonyok változásainak. Nyáron nincs keletje a méznek, a nagy hőségben nemigen gondolnak rá az emberek. A világpiaci tendencia áremelkedést mutat, mivel Európában nem lett jó a méztermés, azonban csak Magyarországon estek vissza az árak az április végi repcepergetés idején jellemző szintre. Ennek oka a nagy hazai kínálatban kereshető, mert a termelők igyekeznek minél előbb a pénzükhöz jutni, a felvásárlók azonban kitartanak, és arra várnak, hogy a termelők minél olcsóbban adják oda a portékájukat.

– Aki tudott, megszabadult az akácméztől, a kínálati piac élénkülése pedig levitte az árakat. Én azonban nem látom tragikusnak a helyzetet, mert ezt a mostanit egy átmeneti időszaknak tartom – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A tendencia azt mutatja, hogy az akác felvásárlási ára december közepén feljebb kúszik majd. Most viszont, akinek kell a pénz, próbál megszabadulni a terméstől, ezért tudják a felvásárlók lejjebb vinni az árat. A vegyes méz ára nem fog változni, 550-650 forint körül ingadozik a felvásárlási ára. Az akácé nagyon alacsonyan van, mert a magyar kereskedők raktárai tele vannak. Ennek ellenére vásárolnak, ám a felvásárlási árat egyre csökkentik.

Kipörgették már a mézet termelők, az idén több már nem lesz, mint amennyi a hordókban van, a szezont befejezték a méhészek, készülnek a télre, és a szeptemberi kaposvári Mézfesztiválra. A szezon mérlegét is megvonták már.

– A repce nagyon gyatra volt, elvitték a fagyok, alig tudtak belőle gyűjteni a méhek a megyében – értékelt Mészáros János, akinek Zselicszentpálon vannak a kaptárai. – Az akác hellyel-közzel jó termést adott, közepesnek mondható, mert voltak területek, ahol elfagyott. A napraforgó viszont kitűnő lett az idén. A hárs szintén gyenge méztermést adott, mert amikor az igazi dömping, a mézhordás megkezdődött, vagyis a nyáron volt egy viharos időszak, az erős szél pedig leverte a virágokat.

– Nyáron mindig leesik a méz ára, nem ilyenkor kell eladni, hanem amikor szezonja van – foglalta össze a tapasztalatait Petrus Lajos, a Kaposvár és Térsége Méhészeti Egyesületének elnöke. – Reméljük, hogy hamarosan elindul felfelé a méz ára, és az ősszel visszaállhat a régi rend. Nem gondolom, hogy a termelőknek ez a mostani árzuhanás nagy gondot okozna, mert akinek szüksége volt rá, már eladta a mézét, és most inkább várakozó álláspontra helyezkedtek a méhészek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában