Bírálat

2017.07.13. 09:24

Macron: az EU egy befejezetlen terv

A francia elnök szerint az Európai Unió még mindig csak egy befejezetlen terv, és szerződésein úgy kell változtatni, hogy gyorsabb legyen a konvergencia az eurózóna tagországai között.

Az eurózóna sok szempontból nem működik és ebből Németország húz hasznot – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök egy csütörtökön megjelent lapinterjúban.

Az elnök májusi megválasztása után azt javasolta, hogy az eurózónának legyen egy külön pénzügyminisztere és közös költségvetése. Angela Merkel német kancellár óvatosan reagált erre, Berlin ugyanis attól tart, hogy végül a német adófizetőknek kell állniuk a közös adósságokat. Erre Macron ismét elmondta, hogy nem akarja a nemzeti adósságokat beleöntetni egy közös zsákba.

„Soha nem tettem szemrehányást Németországnak azért, hogy versenyképes gazdasága van, de a német versenyképesség részben az eurózóna diszfunkcióiból és a többi gazdaság gyengeségéből ered. Németországnak erős gazdasága van, de népesedési problémákkal és azzal küzd, hogy nincs egyensúlyban a kereskedelme a szomszédaival. Németországnak osztoznia kell abban a felelősségben hogy az eurózónának olyan jövője legyen, amilyet megérdemel” – mondta Macron az Ouest France című regionális újságnak és a Funke német lapcsoportnak.

A Handelsblatt című német gazdasági lap szerdán jelentette, hogy a francia és a német pénzügyminiszter a két kormány együttes csütörtöki ülésén bemutat egy útitervet a társasági adók összehangolására.

Macron szerint Németországnak szerepet kell vállalnia az európai állami és magánbefektetések újraélesztésében.

Arra a kérdésre, hogy Európa tud-e támaszkodni Donald Trump amerikai elnökre, Macron azt válaszolta, hogy Európának szüksége van az Egyesült Államokra de harcolni fog Trumpnak a klímaváltozásról alkotott nézete ellen. Az amerikai elnök egyébként csütörtökön érkezik franciaországi látogatásra.

A Trump vezette Egyesült Államok hajlik a protekcionizmusra, és emiatt a szabadkereskedelmet illetően nézeteltérés van a két ország között – mondta Macron, de szerinte „van lehetőség megtalálni a közös nevezőt az olyan elfogadhatatlan gyakorlatok ellen, mint az árudömping”.

Címkék#Trump

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!