Medvetüntetés

2017.07.06. 15:05

Mégis kilőhetik a medvéket a székelyföldi gazdák

Sikeresnek bizonyult az erdélyi gazdák tegnapi tüntetése Bukarestben, a román környezetvédelmi miniszter ugyanis engedélyezte, hogy kilőjék a kárt okozó állatokat.

„Teljesítette a környezetvédelmi miniszter a székelyföldi elöljárók egyik legfontosabb kérését, és aláírta szerdán azt a rendeletet, amelynek alapján augusztus 15-től elkezdik kilőni azokat a medvéket az érintett megyékben, amelyek vadkárokat okoztak vagy emberekre támadtak” – olvasható a maszol.ro oldalán.

A rendelet aláírását a miniszter, Gratiela Gavrilescu jelentette be, miután fogadta a tüntetők küldöttségét. Az idei év második felére érvényes jogszabály szerint az érintett gazdák 175 veszélyesnek ítélt állatot lőhetnek ki, legkorábban augusztustól. Maros Megye Tanácsának elnöke, Péter Ferenc szerint két hét, legfeljebb egy hónap elég lesz ahhoz, hogy a kárt okozó állatokat megtalálják és kilőjék. Az elnök ugyanakkor hangsúlyozta:

nem a trófeavadászat újrakezdéséről van szó, hanem egy sürgősségi keretről, amely a kártevő, emberre támadó medvékre vonatkozik, a kilövési engedélyeket pedig a minisztérium adja ki.

A megállapodást több érintett településvezető is üdvözölte, Karda Róbert csíkszentdomokosi polgármester, a bukaresti tüntetés ötletgazdája például jó eredménynek tekinti, hogy a miniszter aláírta a rendeletet, ám szerinte ez nem a végső megoldás a medveproblémára.

Bár a tegnapi demonstráció békésen ért véget, a Hargita megyei tanács elnökére, Borboly Csabát ezerlejes (körülbelül 60 ezer forintos) bírságot szabtak ki, mivel a csendőrség a megmozdulást illegálisnak minősítette, a gazdák és elöljáróik ennek ellenére megtartották azt.

A tüntetés apropóját egyébként az adta, hogy az eddig érvényben lévő kilövési tilalom miatt a székelyföldi településeken az elmúlt időszakban nagyon megszaporodtak a medvetámadások, az állatok az emberek mellett a terményt és a háziállatokat is veszélyeztették, károkat okozva ezzel a gazdaságoknak.

Címkék#tüntetés

Ezek is érdekelhetik