Kultúra

2007.04.10. 11:19

Tartás Mártás és a Jászai Mari-díj

Targoncavezetőként, kemencekőművesként, sőt még építésvezetőként is dolgozott. Ám igazából mindig is színész volt. Jászai Mari-díjat kapott Kocsis Pál, a Csiky Gergely Színház színésze.

Takács Zoltán

– Mindig tudta, hogy egyszer csak színész lesz?
– Nem gondolkodtam rajta sosem. Én egy salgótarjáni amatőr színjátszó csoportnak voltam a tagja 13 éves koromtól. Mire harmadikos lettem, ez a csoport a megyei művelődési házban már olyan színházak között játszott, mint a szolnoki, a kecskeméti vagy a József Attila Színház. Ezek jöttek bérletes előadásokat tartani. Tarjánban ugyan nem volt színház, de így volt mégis.

– Akkor gondolom, kézenfekvő volt a színművészeti egyetemre való jelentkezés.
– Annyira, hogy én máshová nem is adtam be a jelentkezési lapomat. A felvételi vizsga első fordulóján simán átszaladtam. Ellenben nem készültem fel tisztességesen, ezt akkor is bevallottam, merthogy megkérdezték. Kállai Feri bácsi volt a vizsgáztató, én pedig folyamatosan belesültem a dolgaimba. Visszahívatott, és azt mondta, hogy továbbenged, mert tehetségesnek tart, de a második fordulóra meg kell tanulnom a szöveget. Természetesen nem tanultam meg.

– Mégis elment a második rostára...
– Igen. Ráadásul úgy mentem el, azzal a borzalmas bűntudattal, hogy tudtam, készülni kellett volna, és nem készültem. Igazából amit tudtam, még azt is rosszul, bűntudatból. Nagyon szégyelltem magam. Ennek ellenére kaptam egy levelet, hogy jövőre mindenképpen felvételizzek. Ez így is történt. De egy év múlva se vettek fel.

– Addig is a színjátszás mellett miből próbált megélni?
– Füszért-raktáros voltam. Gyorstalpalóval két hét alatt elvégeztem egy targoncavezetői tanfolyamot. Fontos volt, hogy tudtam mellette próbákra jár-ni. Aztán elmentem az Eötvös üveggyárba dolgozni, kemencekőművesnek. Talán egy évet voltam ott a katonaság előtt.

– Hol vonult be katonának?
– A Nógrád megyei Rétságra kerültem. A hadseregnél épület-karbantartással, építkezéssel foglalkoztam. Az volt a katonai beosztásom, hogy építésvezető. A katonaság egy éve alatt kénytelen voltam megtanulni mindazt, amit az építőipari technikumban elmulasztottam. Végül is szerencsésen megoldódtak az ügyeim, és bár másfél évre vonultam be, közbejött egy törvénymódosítás, így már egy év után leszerelhettem.

– Feltételezem, hogy a katonaságnál bizonyos fegyelemre tett szert, így a következő szín-művészetis felvételin már egy felkészült és fegyelmezett ember jelent meg...
– Tényleg felkészültem. Úgy mentem felvételizni, hogy na most felvesznek. Ha nem, valószínűleg alkalmatlan vagyok. Felvettek. Többek közt dolgoztunk a Benedek Miklóssal, a Máté Gáborral, bejárt hozzánk az Ádám Ottó. A gyakorlatunkat a Katona József Színházban töltöttük.

– Kik voltak a meghatározó arcok az évfolyamban?
– Itt Kaposváron is van közülük, Varga Zsuzsi, Nyári Oszkár és Gubás Gabi.

– Hogy jött szóba a kaposvári szerződés? Járt itt előtte?
– Soha. De láttam előadásokat Budapesten és a televízióban. Ismertem a színészeket.  Egyszer aztán az Ascher Tamás megjelent, és megkérdezte, hogy szívesen jönnék-e ide. Elmondta, hogy nagyon kevés pénz lesz, de munka akad bőven. Rábólintottam.

– Ahogy itt szokás, mindjárt nagy szerepeket kapott. Meglepődött rajta?
– Nem, mert ezért jöttem. Megérkeztem és már másnap próbáltam a Pogány Jucival egy Pinokkió-reprodukciót, ahol a macskát és a rókát játszottuk. Az első nagyszínpadi bemutató a Bezerédi Zoli rendezte Üvegcipő volt. Ebben Császár Pál voltam. Ezek után az Ascher Tamás rendezte Luxemburg grófjában nagy kihívás elé nézhettem, mivel az egy zenés darab. Nagyon jó tanulási folyamat volt, s ez persze tart máig.

– A magyar színházi élet gerincét adja a korosztálya. Sokan nagyon népszerűek, televízióban láthatók, filmszerepekben tűnnek föl. Tudatosan tartja magát távol ettől?
– Nem tartom távol magam tőle, sőt. De ez valóban Budapesthez kötődik, s pusztán ezért nem adnám fel ezt a színházat. Az ismertség és népszerűség nem mondom, hogy nem érdekel, de ilyen mértékben nem motivál.

– Elhalmozták azért díjakkal, elismerésekkel?
– Ez a második díj, amit kaptam. Az elsőt Kaposváron kaptam, a Komor-gyűrűt.

– Rendben, de az egy helyi díj, amit a színészek adnak az évad legjobb kaposvári színészének.
– Igen, mégis nagyon fontos. Amikor ez a társulat ad egy fiatalembernek egy díjat, az a lehető legnagyobb szakmai elismerés. De örülök annak is, hogy ezt a Jászai-díjat most megkaptam.

Kocsis Pál

1970. február 26-án született Salgótarjánban.

1983-ban tagja lett a helyi amatőr színjátszócsoportnak.

1992-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

1996-tól a Csiky Gergely Színház tagja.

Szerepei: Versinyin (Három nővér), Elder felügyelő (Vesztegzár a Grand Hotelban), Borissza (Dundo Maroje), Tarafás Márton (Veszett fejsze), Christy (Az inishmore-i hadnagy), Clifford Bradshaw (Kabaré), II. József (Amadeus), Guglielmo (Nyaralás).


– Volt valami kis ünneplés is?
– Igen, de nem volt felhőtlen. A színház körüli hercehurca idejére esett az ünnepség, és engem nagyon megviselt, ami itt történt az elmúlt hetekben. De most már szerencsére újra a munkáé a főszerep.

– Vannak filmes tervei is?
– Nem kutatom a lehetőségét, meg persze nem is nagyon tudom. Tisztában vagyok vele, hogy el kellene mennem meghallgatásokra. De én elfoglalt vagyok itt helyben is. Játszom, és tanítok a főiskolán. S bár hiszek az önmenedzselésben, de erre alkalmatlan alkat vagyok. Lázár Kati úgy hívott annak idején, hogy a Tartás Mártás. Ez valamiféle őstarjáni büszkeség. Bizonyos dolgokat nem enged. Például azt, hogy az ember árulja magát.

1983-ban tagja lett a helyi amatőr színjátszócsoportnak.

1992-ben felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Egyetemre.

1996-tól a Csiky Gergely Színház tagja.

Szerepei: Versinyin (Három nővér), Elder felügyelő (Vesztegzár a Grand Hotelban), Borissza (Dundo Maroje), Tarafás Márton (Veszett fejsze), Christy (Az inishmore-i hadnagy), Clifford Bradshaw (Kabaré), II. József (Amadeus), Guglielmo (Nyaralás). -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!