Kultúra

2007.08.27. 08:23

Kultúra a kenyérgyárban

Kortárs képzőművészeti alkotások egy különleges helyszínen. Ahol valamikor a pékek dagasztottak és sütöttek, a tér újraértelmezésével most szobrok, fotósorozatok, grafikák, festmények kaptak helyet. Életet lehelnek a siófoki kenyérgyárba. 5,3 milliárd forint a kultúrára.

Kolumbán Tünde

A kétnapos rendezvényen ízelítőt adtak abból a nagyszabású tervből, amit az ötletgazdák Kenyérgyár-Élőház kortárs művészeti és kulturális központnak neveznek.

A régóta elhagyottan álló ipari létesítményben nagyszabású, 5,3 milliárd forintból megvalósuló beruházás elképzeléseit mutatták be a hétvégén. A tervek szerint 2010-re a Pécs Európai Kulturális Főváros programhoz igazodva olyan szellemileg és építészetileg is meghatározó komplexum készül el a Balatonnál, ami nemzetközi hírűvé válhat.

– A kultúra hiányát pótolná a létesítmény, ahol feltörekvő fiatal művészek is bemutatkozási lehetőséget kapnának – mondta Pampuryk Péter képzőművész, a projekt egyik kidolgozója. Az épületegyüttes másik részében a természettudomány kap helyet, ahol környezettudatosságra lehet nevelni, és ahol a a gyakorlatban bemutathatók a tudományos vívmányok.

Az ötlet a siófoki Juhász László nevéhez fűződik, és egy képzőművészeti gyűjtemény felfedezésével indult. - Egy tizenhat négyzetméteres raktárba 6-700 alkotás van bezárva – mondta. – Arra gondoltam, hogy ezeket el kellene hozni Siófokra. Aztán megláttam a kenyérgyárat és beleszerettem a helyszínbe.
Juhász László úgy gondolkodik: a tervek alapját maga az épület adja, amit úgy szeretnének továbbfejleszteni, hogy az önmagában is attrakció legyen. A terv országosan ki-emelt projektnek számít, ami ősszel a kormány elé kerül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!