Kultúra

2007.08.20. 17:48

Zenés versre is vevők voltak

Hetven éve, hogy József Attila tragikus halálával Balatonszárszó kitörölhetetlenül beírta nevét a magyar irodalom történetébe. Az idén olyan programmal rukkolt elő a balatoni település, mely méltó a költő hírnevéhez. A Zenés Vers Hetének köszönhetően legalább húsz éve nem kapott akkora figyelmet Balatonszárszó, mint ebben a néhány napban.

Keszthelyi Zoltán

Az elmúlt hét igazolta a képviselő-testület döntését, akik e program mellett voksoltak. Nem csak a Balatonnál, az egész országban nagyítóval kell keresni az olyan fesztivált, melynek központjában a zenés vers áll. Az első fellépő, Hobo azt mondta: – Az Új Színházban 80 fős kamarateremben játszom az előadói estjeimet, itt pedig több mint kétszázan vannak, sok kicsi gyerek is csendben, figyelemmel. Nagy élmény ez manapság. Ha a politikába, a gazdaságba nem is, ebbe bele tudnak szólni, egyszerűen azzal, ha eljönnek és elhozzák a gyerekeiket, amikor magyar versek szólnak. Ha nem csak külföldi mesecsatornákat néznek, hanem olvassák a gyerekeknek a Hetvenhét magyar népmesét is.

Fellépett többek közt a Makám, a Szélkiáltó, a Kaláka, a Misztrál is; a strandparkoló viszont nem épp a legideálisabb hely a színpad, illetve a kézműves vásár számára. A fesztivál ötletgazdája, szervezője Petkes Csaba az mondta: – Ha a képviselő-testület felújíttatja a kertmozit, megfelelő helyre kerülhet a program.

A szél okozott csak gondot. Tarnai Kiss László a magyarnóta „országos főfelelőse” meg is jegyezte: ilyen szélben még nem énekelt. A szervezők idén a pályázati lehetőségekről is lecsúsztak, ám a következő rendezvény kasszáját már ez is gyarapíthatja. Az egy hetes program jelentőségét Gryllus Dániel, a Kaláka vezetője úgy fogalmazta meg: – Hál''Istennek bebizonyosodott, hogy a szép magyar versnek és az igényes zenének is van közönsége.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!