Kultúra

2008.02.15. 16:25

Csacsi mögé szobornák Rippl-Rónait

A civil kezdeményezés hivatalossá vált: a Kaposvárért Közalapítvány eljuttatta a városházára a Rippl-szoborállításra vonatkozó javaslatát. A szamárkordés köztéri ábrázolásról a közgyűlés dönthet.

Balassa Tamás

A széleskörű nyilvánosságot kezdetben nélkülöző, de már szűk körben is parázs vitákat kiváltó kezdeményezés első szakasza lezárult. Fekete László ügyvéd, a közalapítvány kuratóriumi elnöke a minap eljuttatta javaslatukat az önkormányzathoz.
Meghívásos pályáztatás után elutasító lektorátusi vélemény és feldúlt művészek ez egyik oldalon, a tervet tovagörgető lelkes műkedvelők, támogató művészek a másikon. A kérdés nem más, minthogy mi a szép? És elég-e, ha valami a laikusoknak tetszik, vagy ennél tágabb a felelősség: hiába tetszik, ha „értéktelen”, a közalapítvány szerint 25, az ellenzők szerint 35-40 millió forintért.
E kérdések számos fórumon megjelenhetnek majd a közeljövőben. Közgyűlés elé kerülésükkel további heves ütközések jósolhatók. Kaposvár leendő jelképével ugyanis együtt élnek majd a városlakók, amint a képpel is, ami a városról kialakul. Ha megvalósul a terv.

Rippl-Rónai József a város kevés amortizálhatatlan, vitán felüli védjegyének legfontosabbika. A színház legendás, de törékeny érték, a szökőkutak és a virágok szépek, de vannak máshol is. Rippl-Rónai a kaposváriaké. Hogy biztosan találkozzanak is vele az idelátogatók, mi több, közös fotót is készíthessek, a Kaposvárért Közalapítvány tagjai gondoltak egy nagyot, és érdekes ötlettel álltak elő. Jelképpé váló, szerethető, derűs szobor megalkotására írtak ki meghívásos pályázatot, ahol megkötés volt a szamárkordés ábrázolás.

A köztiszteletben álló polgárok kezdeményezését – mintegy alapítványi szóvivőként – Gáspár Ferenc főorvos, a festőművész kutatója karolta föl, s mint mondja, egyre bővülő érvanyaggal és egyre nagyobb lelkesedéssel támogatja azt. Kevés dolog van, amiért ennyire elkötelezetten kiállna. A szakvélemény állításaival szembesítettük, elsőként azzal, hogy a pályázat eleve értékelhetetlen, mert a zsánerkompozíció provinciális, és méltatlan Rippl XX. századi művészetben betöltött alakjához. Gáspár Ferenc szerint azonban a művészetben nincsenek matematikai igazságok, veszélyes vizekre evez, aki ilyen alapon próbál mérlegelni. Czeizel Endrével egyetértve szerinte Rippl-Rónai életművész volt, aki sokszor hintón utazott, de nem egyszer vette igénybe a gazdaság kordéját is. Miközben határozottan tiltakozik az ellen, hogy a zsáner minden esetben a maradiságot hordozza, több példát említ arra, hogy a fővárosban zsánerszobrok megalkotására hirdettek eredményes pályázatot hivatásos alkotók részére.

A szakvélemény bírálta azt is, hogy a szamárnak (vagy öszvérnek) hangsúlyos szimbolikai értéke és többféle jelentése van, de egyiket sem szerencsés Rippl-Rónai alakjával összefüggésbe hozni. Gáspár Ferenc szerint azonban a kordét nem egy szimbólum húzta.

Szoborbotrányok

A köztéri alkotások – szobrok és műemlékek – sokhelyütt okoztak már – művészi vagy politikai – helyi viszályokat. Legutóbb Melocco Miklósnak a Brusznyai Árpád 1956-os mártírra emlékező műve híresült el az átköltött, és mára eltávolított Randóti-idézet miatt. Székesfehérváron Mujkó udvari bolond és Kati néni, a fertályos asszony alakja váltott ki vitát. Budapesten engedély nélküli állított Turul-szobor és Teleki Pál miniszterelnök szobra kavart vihart: a vitatott politikus alakját utóbb Balatonboglár fogadta be.

– Korabeli források és Takáts Gyula költő személyében élő szemtanú is igazolja, hogy Rippl többször utazott ezen a fogaton. Ha ő felvállalta ezt, az utókort vajon miért zavarja? Bernáth Aurél írása szerint úgy ült a művész a fogaton, akár egy Buddha-szobor. Kaposváron, de csakis itt igaz ez az ábrázolás, ezért meg is valósítható – hangsúlyozza a főorvos. – Az alapítvány koncepciójának lényeges eleme az a meghökkentően új megözelítési mód, amely a szülőföldjére hazatért boldog ember alakját helyezi a középpontba. A művész bemutatása csak az emberi személyiség ábrázolásával együtt lehet teljes.

A sokhelyütt egyre népszerűbb public art műfajába tartozó elgondolásról a közgyűlés dönthet, amennyiben a javaslatról előterjesztés készül. A tiltakozók szerint a város kinevettetheti magát a csacsi-megoldással, a támogatók viszont örülnek: végre egy szobor, amit nem koszorúzni kell.
Az utókor véleménye pedig nem hallatszik el idáig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!