Kultúra

2008.03.15. 13:37

Távoli fények - közelítő színek

Ismét különleges tárlattal rukkol elő a Művészetek Kincsesháza. A japán kultúra hatását bemutató Távoli fények - közelítő színek című kiállítás egy egészen misztikus, érdekes világba kalauzolja el az érdeklődőket, a Távol-Kelet hangulatát varázsolja a képtár falai közé.

Jakab Edit

A hétfőn nyíló rendezvényről sajtótájékoztatón számolt be Simonics Lászlóné, a Művészetek Kincsesháza igazgatója, valamint a kiállítás két kurátora, Papp Katalin és Gálik Zoltán művészettörténészek. A tárlat 12 múzeum és gyűjtemény anyagából áll össze. Különös értéke, hogy egymás mellé kerülnek olyan tárgyak, alkotások, amelyek időben és térben egymástól nagyon távol születtek, de mégis valami összeköti őket. Eredeti fametszetek, japán tárgyak, porcelánok, edények, babák, kimonók, legyezők, a japán mindennapok kellékei mellett olyan, neves művészek nevével fémjelzett alkotások is láthatóak, amelyek a japán művészet hatását mutatják.

A két kurátor másfél éves munkával szervezte meg az összértékben mintegy kétmilliárd forint étékű kollekció bemutatását. Szombathelyen, Debrecenben és Szegeden tízezrek látták, hatalmas sikert aratott. Vélhetően Kaposváron sem lesz ez másként. A szervezők meglepetéseket is tartogatnak: az egyik a kísérőprogram, a Franciaországban  élő Yuri Okamoto dobozkiállítása. Lélegzetelállító élmény látni az apró dobozokba varázsolt, a mindennapi életet ábrázoló miniatűr térplasztikákat. A másik különlegesség, hogy a gyerekek számára foglalkoztatókönyv készült. A kis füzet, játékos feladataival, magyarázataival segít abban, hogy a kicsiknek is emlékezetessé és befogadhatóvá tegyék a termekben bemutatott különleges világot.

A Távoli fények - közelítő színek címá kiállítás hétfőn 17 órakor nyílik a Vaszary Képtárban

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!