Kultúra

2008.04.14. 15:55

Schwajda György fél lábbal a Csikyben

Információnk szerint Schwajda György lesz a kaposvári színház következő igazgatója. A szakértői bizottság tagjai - akik nem nyilatkoztak a döntés eredményéről - négy és fél órás ülés után, meggyőző fölénnyel, hat-kettő arányban voksoltak, az író-dramaturg pályázata mellett. Öt évre szóló kinevezéséről jövő csütörtökön dönt a megyeszékhely közgyűlése.

Balassa Tamás

Úgy tetszik, véget ér egy három évtizedes, Kaposvár-jelenségként ismert korszak a Csiky Gergely Színház életében. A Babarczy László rendező igazgatói vezetése alatt európai hírnevet szerzett teátrum élére tavaly került Znamenák István színész-rendező, Babarczy támogatottja. Kinevezése azonban - a Mohácsi János és Rusznyák Gábor főrendezői páros támogatásával - példátlan módon csak egy évre szólt. Ez idő alatt igyekezett bebizonyítani, hogy képes a színháztól megszokott szakmai nívó és a kiegyensúlyozott pénzügyi működés megtartására, és saját megítélése szerint ez sikerült is.

Derült égből villámcsapásként érte a szakmát, hogy az igazgató-főrendezői pályázat kiírásával egyidőben Szita Károly polgármester bejelentette: felkérte az elismert színházi szaktekintélyt, Schwajda Györgyöt, pályázza meg a direktori széket. Indoklásul elmondta: a kaposvári műhely a legjobbat érdemli. A szolnoki színház vezetője, majd a Nemzeti Színház építésének miniszteri biztosa, első elnök-vezérigazgatója eleget tett a kérésnek, és pályázott.

Hétfőn, a városházán a nyilvánosság kizárásával ülésezett a szakértői bizottság. A tagok mindkét jelöltet hosszasan faggatták. Nyolcan - köztük Töröcsik Mari színész és Verebes István színész-rendező - személyesen vettek részt a testület ülésén, Vidnyánszky Attila rendező ötödik gyermeke születését várta, ezért levélben adta le voksát.

Az ülést követően senki nem nyilatkozott annak eredményéről. Verebes István is csak a következőket mondta: a Kaposváron töltött három és fél év miatt a lábát sem tudta betenni azóta a teátrumba. Olyan emlék ez számára, mint az első szerelem, tette hozzá.
- Nagyon nehéz, érzelmileg felkavaró kérdésben kellett állást foglalnunk. Még a magam véleményével sem értek egyet maradéktalanul, de azt talán elmondhatom, hogy a végeredmény egyezik vele. Hogy aztán ez jó döntés-e, erről nem tudok szólni, mert ezt nem tudhatjuk. Az idő majd eldönti.

Schwajda szerint disznóság a pályázat kiszivárogtatása

Schwajda György, a kaposvári színház élére a mai meghallgatás óta még komolyabb eséllyel pályázó író-dramaturgot telefonon sikerült elérnünk. Kaposváron ugyanis csak a bizottsági ülési jelenésig tartózkodott, majd hazautazott.

Pályázatának internetre kerüléséről szerkesztőségünktől értesült.

– Ha valóban felkerült a világhálóra, az disznóság! - tudatta véleményét.

A mai szakértői meghallgatás eredményéről szólva annyit mondott Schwajda György: ezt Kaposváron már egészen biztosan sokan tudják.

A városvezetés által felkért pályázó bővebben nem kívánt nyilatkozni, mint mondta: kinevezése után kérdezzük. Bár egy kis türelmet azért kért.Giber Vilmos kulturális tanácsnok, aki az ülést vezette, szintén csak annak körülményeiről beszélt.
- Katartikus, megrendítő négy és fél órát töltöttünk együtt, ahol nagyszerű művészek nyilvánítottak véleményt. Óriási élmény volt, és meggyőződésem, hogy alapos, kiérlelt, felelős javaslat született.
Tóth Géza, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének alapszervezeti elnöke is elzárkózott attól, hogy a javaslatról érdemben nyilatkozzon. Fogadalmat tettek, mondta, amit természetesen tudomásul vettünk.
Színházi körökből származó információnk szerint azonban a pályázaton Schwajda lehet a befutó, amennyiben a közgyűlés jóváhagyja a szakértők javaslatát.

Idevágó hír, hogy Znamenák István korábban saját maga által az interneten megjelentetett pályázata mellett Schwajda Györgyé is felkerült a világhálóra. A tizenhárom oldalas dokumentum eredetisége kétségbe vonható, így addig kritikát is nehéz megfogalmazni vele szemben. Ha hiteles, akkor egy markáns, magabiztos, keményen - de nem hibátlanul - fogalmazó író-dramaturg kerül a színház élére. Ha nem, akkor egy nagyon rossz tréfa látott napvilágot.

Pályázatának internetre kerüléséről szerkesztőségünktől értesült.

– Ha valóban felkerült a világhálóra, az disznóság! - tudatta véleményét.

A mai szakértői meghallgatás eredményéről szólva annyit mondott Schwajda György: ezt Kaposváron már egészen biztosan sokan tudják.

A városvezetés által felkért pályázó bővebben nem kívánt nyilatkozni, mint mondta: kinevezése után kérdezzük. Bár egy kis türelmet azért kért. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!