Kultúra

2008.09.07. 17:47

Kis plasztika, mégsem celeb

A szobrok már rég nem anyagból vannak. A gondolat szobroz, s formázza az anyagot. Kis plasztika, mégsem celeb.

Balassa Tamás

Kaposfüreden ismét történt valami a hétvégén. Amíg az emberek nagy része a túlélésért küzdött a 35,5 Celsius fokos indiánnyárban, addig a Kaposfüredi Galériában két klotgatyás szobrászművész úgy gondolta, hozzátesz valamit a világ nagy dolgaihoz. Kling József és Budahelyi Tibor a földalatti lét hűvösében az utolsó simításokat végezték a kiállítótér legújabb tárlatán.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Egy apró térben is képesek nagy meglepetéseket okozni
[/caption]
A Magyar Szobrász Társaság már legalább tizedszer vendégeskedik a Kaposfüredi Galériában. A műfaj jelesei nyughatatlan, ötletteli alkotók, akik egy apró térben is képesek nagy meglepetéseket okozni: szivacsból és bádoglemezből reliefet, a mágneses térben alakzattá formált vasreszelékből térképet, két dimenzióba szögelt lécdarabokból és egy fél Trabantból egy újabb látószöget kreálni.
[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kis plasztika, mégsem celeb
[/caption]
Berhidi Mária, Buczkó György, Deák Ágnes, Deli Ágnes, Czyránszky Mária, Czebe István, Gaál Endre, Lipcsey György, Németh Ágnes, Kling József, Zsemlye Ildikó: őket nemcsak a háromszáz tagú szervezet köti össze, hanem az eredetiség és a karakteresség. Ebben egyformák, amúgy hangyányit sem hasonlítanak sem egymásra, sem másra. Ez a kurátor, Budahelyi Tibor válogatásának egyetlen szempontja.

A Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhető tárlat alkotásainak hátterét Géger Melinda művészettörténész világította meg; a tárlat a hónap végéig látogatható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!