Kultúra

2008.10.02. 21:03

Szívből szóló szarukürtök

Mint a mesében: hét faragó hét legszebb alkotását hét nagyméretű és több mint száz motívumfotóval szerkesztette színes albumba a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület. A történet már csak azért is meseszerű, mert a népi hagyományok őrzésének szűkös, szinte családias a tábora. És persze szűkös az eklézsia is.

Balassa Tamás

Károly Irma egyesületi elnök már csak emiatt is elfogódottan köszöntötte a Somogyi szarukürtök című album bemutatójának közönségét csütörtökön a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban. A civil szervezet második kiadványának támogatói között a megyei és a kaposvári önkormányzatnak, valamint a népművészeti egyesületek szövetségének mondott köszönetet. Kiemelte az impozáns kiadványban létrejöttében önzetlenül munkálkodók segítségét: Őszi Zoltán és Matucza Ferenc a szerkesztésért, Szíva László a fényképészeti munkáért kapott nagy tapsot.

Az igazi figyelem azonban a tárgyalkotó népművészet somogyi nagyjainak munkáira vetült: Jancsikity János, Kálmán István, Nagy Ferenc, Stokker József, Szőke István, Varga László, Gosztonyi Zoltán alkotása szerepel a kötetben. Többen nem lehettek már ott a bemutatón, az alkotók korelnöke és mestere, Szőke István azonban mesélhetett 1933-as indulásáról. Arról, hogy mindig, mindenkitől lehet és kell is tanulni.

Gosztonyi Zoltán gyakorlatiasan beszélt a szürkemarhatülök faragásának ezer éves hagyományáról, míg Winkler Ferenc néprajzkutató a szépség, a felkészültség, az anyagismeret, a tanultság természetes elegyét láttatta az ivótülkökben és szarukürtökben.
Melyek azért készülnek, amiért az ember táncol, nevet, és amiért levegőt vesz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!