Kultúra

2009.01.26. 08:05

Reklám és infrastruktúra nélkül még Berzsenyi is eladhatatlan

Somogyország kincse, a klasszicista-romantikus magyar irodalom egyik nagy alakjának egykori lakhelye kevesebb mint ötezer látogatót vonz évente. A téli hónapokban pedig hosszú napok telnek el látogató nélkül a niklai Berzsenyi-kúriában.

Vas András

Bokáig érő sárba toccsanunk az autóból, a kapu, ha akarjuk, nyitva, ha akarjuk, zárva.
– Ide gyünnek? – érdeklődik egy torzonborz alak a niklai Berzsenyi-kúria kerítése előtt, láthatóan csodálkozva. Bólintásunkra olyan szívélyesen invitál befelé, mintha a házhoz tartozna. A kavicsos út felénél aztán hirtelen eltűnik mellőlünk, mintha csak időkapuhoz értünk volna. Kezünk a csengőn, hogy a feliratnak megfelelően kétszer megnyomjuk a bebocsátás fejében, ám mielőtt zárulhatna az áramkör, nyílik a bánatos időben is gyönyörű park közepén álló épület ajtaja, s egy érdeklődő–meglepett asszony néz velünk farkasszemet. Kisvártatva férje, a kúria gondnoka, Darabos József is előkerül – hasonlóképpen csodálkozik érkezésünkön, csak délutánra vártak vendégeket.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Téli vendég – mint a fehér holló...
[/caption]

– A szőcsénypusztai középiskolából jelentkeztek be diákok rendhagyó magyarórára – magyarázza. – Ilyenkor csak néhány osztály, esetleg nyugdíjas- csoport jön Niklára.
Az idén eddig egészen pontosan harmincketten keresték fel a hazai klasszicista és romantikus költészet gigászának hajdani otthonát. Három hét alatt...
– Az időjárás diktál – jegyzi meg rezignáltan a gondnok. – Ha szép idő van, valaki bizonyosan erre jár. Hidegben, hóban, esőben azonban magunk vagyunk.A csúcsszezonban, a nyári hónapokban, amikor dugig telt a Balaton-part, havonta hétszáz-ezer vendég is megfordul a Berzsenyi-kúriában – tavaly összesen valamivel kevesebb mint ötezren zarándokoltak el Nik-lára, hogy megnézzék a költő egykori birtokát.
– A rendszerváltás óta folyamatosan csökken a látogatók száma – állítja Darabos József. – A nyolcvanas évek végén még több mint tízezren jöttek évente. Szocialista brigádok, iskolások, nyugdíjascsoportok adták egymásnak a kilincset.
[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Idén már harmincketten látogattak el a niklai kúriába
[/caption]
Az előbbiekre érthető okokból ma már nem lehet számítani, utóbbi két csoport pedig az egyre drágább utazási költségek miatt maradozik el.
– A kelet-magyarországi iskolák teljesen eltűntek – mondja a gondnok. – Drága a buszbérlés, még a Dunántúlról is csak a legelhivatottabb magyartanárok szerveznek utat tanítványaiknak. Még szerencse, hogy Hévízen és Zalakarosban elég sok a turista, s őket szervezett utakkal erre is elhozzák.

Vasárnaptól zárva a zalai Zichy emlékmúzeum

Január 25-étől ideiglenesen bezár a zalai Zichy Mihály Emlékmúzeum. Petrus Magdolna gondnok elmondta: végre méltó körülmények közé kerülhet Zichy Mihály egyik monumentális alkotása, a 25 négyzetméteres A rombolás géniuszának diadala.

Legutóbb tavaly januárban került szóba az alkotás elhelyezése, pénzhiány miatt azonban nem került rá sor. Most a megyei önkormányzat biztosította a szükséges forrást, így két zalai vállalkozó végzi el a hely kialakítását.

A hatalmas képet a műterem egy másik falán helyezik el ideiglenesen.

Zichy híres alkotása, amely az 1878-as párizsi világkiállításra készült, az emlékmúzeum nagyméretű műtermének egyik falát teljesn betölti – magyarázta Petrus Magdolna. – A festmény tökéletes megvilágításáról is gondoskodnak.

A téli hónapokban mintegy négyszázötvenen keresték fel a múzeumot.

Krutek József

A szentgyörgyi Csillagvár, Marcali, Nikla, Somogyvár, a somogyvámosi Krisna-völgy általában a megszokott útvonaluk, de rájuk is inkább csak tavasztól őszig lehet számítani.
– Sokan meglepődnek, amikor itt is megáll velük a busz – teszi hozzá Darabos József. – Azt sem tudják, miért jönnek Niklára. Kevesen ismerik a helyet, a reklámunk szinte egyenlő a nullával.
Akik persze körülnéznek a kúriában és a négyhektáros birtokon, nem bánják a kitérőt, sokkal inkább a körülményeket teszik szóvá. A boltnak csak erős nagyképűséggel nevezhető elárusítósarokban kétfajta képeslap népszerűsíti a helyet, a többi ajándéknak-emléknekvaló a megye más nevezetességeit – a somogytúri Kunffy-emlékházat, Szántódpusztát, Somogyvárt – „reklámozza”. Kávé, frissítő, harapnivaló pedig csak a falu presszóiban kapható. Ha éppen...

– Nagyon hiányzik egy étterem, de legalább egy kávézó – ismeri el a gondnok. – A mai világban a turisták nagy része már túllépett a saját termoszból töltögetett kávén és stanicliból falt szendvicsen. Pedig szerintem jönnének többen is, ha mások lennének a körülmények.
Ha visszaállítanák a Berzsenyi-korabeli állapotokat, lenne egy vendéglő 19. századi eleji ételekkel és stílusban, lovagoltatás a parkban, sokkal szélesebb vendégkört meg lehetne szólítani. De így...
– Nemhogy a kúria, de a falu sincs felkészülve a tömegturizmusra – gondolkodik el Darabos József. – Ha megállna egy busznyi turista, s bemenne valamelyik presszóba, és mindenki kérne egy korsó sört, ki sem tudnák szolgálni őket: nincs annyi pohár sem...

Telente szinte teljesen hiába várják a vendégeket a Kunffy-múzeumban

Elvétve akad egy-egy érdeklődő télen – mondta Tóth Józsefné, a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum „mindenese”, aki beszámolt arról: a látogatók főként a szezonban a Balatonnál nyaraló vendégek közül kerülnek ki. A Kunffy-múzeum a téli hónapokban rövidített időtartamban, napi négy órában tart nyitva, de kérésre bármikor megmutatják a vendégeknek a közel három éve teljesen megújult és a művész környezetét eredeti állapotában bemutató tárlatot. A 2006-os átalakulás óta éves szinten megduplázódott a látogatók száma a plein-air jeles képviselőjének egykori otthonában, tavaly 1600-an látták összesen Somogyország túri kincsét. Tóth Józsefné úgy véli: a pénztelenség és a megváltozott értékrend egyaránt oka lehet, hogy télen például szinte teljesen hiába várják a betérőket. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a pedagógusok sem élnek a lehetőséggel az iskolai kirándulások alkalmával.

Füleki Tímea

Legutóbb tavaly januárban került szóba az alkotás elhelyezése, pénzhiány miatt azonban nem került rá sor. Most a megyei önkormányzat biztosította a szükséges forrást, így két zalai vállalkozó végzi el a hely kialakítását.

A hatalmas képet a műterem egy másik falán helyezik el ideiglenesen.

Zichy híres alkotása, amely az 1878-as párizsi világkiállításra készült, az emlékmúzeum nagyméretű műtermének egyik falát teljesn betölti – magyarázta Petrus Magdolna. – A festmény tökéletes megvilágításáról is gondoskodnak.

A téli hónapokban mintegy négyszázötvenen keresték fel a múzeumot.

Krutek József Telente szinte teljesen hiába várják a vendégeket a Kunffy-múzeumban Elvétve akad egy-egy érdeklődő télen – mondta Tóth Józsefné, a somogytúri Kunffy Lajos Emlékmúzeum „mindenese”, aki beszámolt arról: a látogatók főként a szezonban a Balatonnál nyaraló vendégek közül kerülnek ki. A Kunffy-múzeum a téli hónapokban rövidített időtartamban, napi négy órában tart nyitva, de kérésre bármikor megmutatják a vendégeknek a közel három éve teljesen megújult és a művész környezetét eredeti állapotában bemutató tárlatot. A 2006-os átalakulás óta éves szinten megduplázódott a látogatók száma a plein-air jeles képviselőjének egykori otthonában, tavaly 1600-an látták összesen Somogyország túri kincsét. Tóth Józsefné úgy véli: a pénztelenség és a megváltozott értékrend egyaránt oka lehet, hogy télen például szinte teljesen hiába várják a betérőket. Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a pedagógusok sem élnek a lehetőséggel az iskolai kirándulások alkalmával.

Füleki Tímea Téli vendég – mint a fehér holló... Idén már harmincketten látogattak el a niklai kúriába -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!