Kultúra

2009.09.14. 09:28

A beton mondanivalója

Első pillantásra hidegnek tűnik az egész, talán a fehér falak, a kiállított tárgyak közötti meglehetős tér, a keménységet sugárzó anyag, de lehet, hogy csak a tárlat címe miatt.

Vas András

A Magyar Szobrász Társaság hét tagjának műveiből nyílt kiállítás a Kaposfüredi Galériában.
Szilikáttechnika a szobrászatban – szólt a meghívó, s hamarosan kiderült, igencsak tág a kategória, hiszen kerámia, üveg és beton is alapanyagául szolgált a Kaposfüredi Galéria hét kiállítójának.

– Nem először fordul elő, hogy Budahelyi Tibor kurátor az anyag mentén válogatja össze egy tárlat darabjait – állította Baráz Tamás, a Magyar Szobrász Társaság elnöke. – Persze arra ügyelt, hogy a különböző technikák érvényesüljenek.

Az ország civil szobrászait tömörítő legnagyobb – jelenleg több mint kétszázötven tagot számláló – szervezet megalakulása óta kiváló kapcsolatokat ápol a füredi galéria tulajdonosával, Kling Józseffel, aki maga is a társaság tagja, s az Magyar Szobrász Társaság több egyéni és csoportos kiállításának adott otthont.

– Kvalitás s nem iskolai végzettség vagy minősítés alapján vesszük fel a tagjainkat – mondta Baráz Tamás. – Éppen azért alakult meg a társaság, s váltunk ki a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségéből, mert felhígulni éreztük a szakmát.



Ennek bizonyítékaként eredetileg tucatnyinál több alkotás érkezett volna Füredre, ám betegség miatt néhányan kénytelenek voltak lemondani a részvételt. Így lett első pillantásra a tárlat szellősebb. És befogadhatóbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!