Kultúra

2010.01.25. 19:37

Fekete István milliókat ejt rabul

Telt ház előtt emlékeztek meg hétfőn este a kaposvári megyei könyvtárban az író Fekete Istvánról. Kereken 110 éve, 1900. január 25-én született Göllében.

Harsányi Miklós

– Lám, ilyen időben is sikerült ennyi embert összehozni; s ez bizony nem miattunk, hanem Fekete István miatt van – fejtegette köszöntőjében Varga Róbert, a megyei könyvtár igazgatója. Ezúttal Sánta Gábor irodalomtörténésszel beszélgetett. A neves Fekete-kutató az elmúlt időszakban sok száz levelet olvasott át és dolgozott fel. Levéltári forrásokat, korabeli iratokat bújt, a somogyi gyökerű író munkásságát, magánéletének főbb fordulóit mélyrehatóan ismeri. Az elmúlt hét évben három tanulmánykötetet jelentetett meg.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] 110 éve született Fekete István
[/caption]

Fekete számára a göllei élmények meghatározóak voltak, akárcsak a kaposváriak. A család a múlt század tízes éveinek elején költözött a városba, s az elemi iskola ötödik osztályát már itt kezdte el. – Ragaszkodott Kaposvárhoz; ide kötötték a kamaszévek és az első nőügyek is – osztotta meg tapasztalatait az irodalomtörténész.– Regények és színdarab, írások sokasága Nimród vadászújságban, s eközben uradalmi gazdatiszti szolgálat Ajkán – villantotta fel a 30-as éveket, majd az újabb sorsdöntő változást, s a pesti költözést. Háború, s politikai változások – címszavakban a következő időszak. – 1949. után felmerült a kérdés: hogyan tovább? Alapvetően két terület jöhetett szóba: az állatos történetek, s a gyerekkori élmények. A direkt politizálásról akkoriban nem lehetett szó, az áthallásokat a figyelmes olvasó azonban megértette.
A Tüskevár és a Téli berek – Sánta Gábor szívéhez e két Fekete-alkotás különösen közel áll, szerinte az utóbbi mű viszi a prímet. 

Ezek is érdekelhetik