Kultúra

2010.05.27. 19:57

Hangulatok, színek, forgatag

Tizedszer népesítik be kortárs festők Kaposvár belvárosát. Tizedik alkalommal születnek csodálatosnál csodálatosabb alkotások a szemünk láttára a somogyi megyeszékhelyen az utca forgatagában. Megnyílt a festők városa hangulatfesztivál.

Márkus Kata

– Két év múlva hazánk egyik legjelentősebb fesztiváljává kell válnia – mondta megnyitójában Szita Károly polgármester. – Természetesen méltó módon Rippl-Rónai szülővárosához. Néhány éve határoztuk el, hogy olyan várost építünk, amelyik vonzó az ittenieknek, a befektetőknek és a turistáknak is. Utóbbiak kedvéért kezdtünk el fesztiválokat szervezni, amelyeknek nem utolsó sorban óriási közösségépítő ereje is van. Az egyik ilyen újdonság az augusztus végére tervezett rangos kamarazenei fesztivál.

Az idei hangulatfesztivál egyik kiemelkedő rendezvénye a Rippl-Rónai és a Nabis című kiállítás, amely a megyei múzeumban várja az érdeklődőket. A számos magángyűjtőtől, az iparművészeti, a szépművészeti, a kiscelli múzeumtól és a Nemzeti Galériából kölcsön kapott alkotásokat Géger Melinda művészettörténész rendezte a kaposvári festőóriás francia korszakát bemutató tárlattá.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Közösségépítő hangulatfesztivál
[/caption]

Plesznivy Edit művészettörténész szerint Rippl egyik legizgalmasabb korszaka volt az 1887 és 1900 közötti Nabis időszak.  Tárlatmegnyitójában azt mondta: a magyar Nabis képviselői szinte szimbiózisban alkottak az egyéni utakat kereső francia művészekkel.
A Nabis francia posztimpresszionista csoportosulás. Nevük a héber próféta szóból származik, amit először Paul Sérusier alkalmazott.

Elsősorban Paul Gauguin, a trecento festészet és a japán művészet hatott rájuk. A polgári normák ellen lázadtak festői eszközökkel az ezoterika és idealizmus jegyében. A csoport később erős kapcsolatba került a katolicizmussal is. Síkszerű, derűs színkompozíciókat alkottak, kedvelt műfajuk az enteriőr.


Kelner bácsi színháza

Kelner bácsi színháza az 1910-es évek kaposvári hangulatát idézi a festők városában. Azt a hangulatot, amikor még az ország egyetlen női rikkancsa, az újságos Mariska hangja töltötte be a Fő utcát. Amikor Prielle Kornélia primadonna rendszeres fellépő volt az egykori Turul Szálló nagytermében.
Kelner bácsi színháza ugyanakkor XXI. századi is, olyan interaktív teátrum, amilyen még nem volt Kaposváron. S ez a színház csütörtök délutántól vasárnap estig felvételt is hirdetett, napi kétszer hallgathatja meg a közönség a jelentkezőket.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Századelő a Festők városában
[/caption]

 – Kaposvár századelejének előbb említett emblematikus figuráit – tudtuk meg az ötletgazda Török Tamástól, a Déryné Vándorszíntársulat vezetőjétől – azóta is emlegetnek a régiek. Mert igazából csak az hal meg, akit elfelejtenek. Erre a Kaposváron mindezidáig szokatlan előadásra előbecsalogatók invitálják az érdeklődőket. Az első csütörtöki bemutatón például a Táncsics gimnázium tanárai ejtették bámulatba a nagyérdeműt, de korabeli ruhákba öltözött fiúk, lányok is csalogatták a nézőket az utcaszínházba.

S amíg Kelner bácsi válogat a jelentkezők között, a festők városa vendégei gyönyörködhetnek például az Európa elrablása című szabadtéri elektrografikai kiállítás alkotásaiban. A Corso bevásárlóközpontban pedig Vízfüggöny címmel nyílt szabadtéri installációs kiállítás a Kapos Art képzőművészeti egyesület szervezésében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!