Kultúra

2010.09.21. 08:18

Hol a tökéletes boldogság? Odalenn!

A tárlat nem hivalkodik azzal, hogy: kedves útkereső, itt találod meg a tökéletes boldogságot. Ezt túl sokan állítják ahhoz, hogy hiteles legyen.

Balassa Tamás

Az emberiség, amióta csak az eszét tudja, a boldogság kék madarát kergeti, kutatja, hovatovább boncolgatja. A boldogságkeresés persze mindig is magában hordozta a megoldást, s a kutakodás több évezredes kilátástalansága is csak erősíti az alapos gyanút: a boldogság nem zárható egy szó, pláne egy kéz ketrecébe. Rossz kérdésre nincs jó válasz. Kinek a Kis Polski, kinek a Mercedes sem, mondhatnánk, ha az elégedettség érzését vulgárisan anyagelven próbálnánk leírni. Ahogy végképp esélytelen.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ördögien összetett légcsavaros mondjuk-időgép
[/caption]
A boldogságkereső túrabakancsot akár a szögre is akaszthatnánk, hiszen együltő helyünkben többre juthatunk. Ehhez képest – talán az x évvel ezelőttihez képest y százalékkal nagyobb boldogtalansági ráta miatt – kismillió felkent boldogságkereskedő irányzat, intézmény, szolgáltató működik a piacon. Van egy újszerű áramlat is, a flow (áramlat, áramlás), melynek nevével a Kaposfüredi Galéria új kiállításának címében találkozhatunk (kurátor: Budahelyi Tibor.) Már-már kérdezhetnénk, hogy jön (manapság) a művészet a boldogsághoz? Boldogságot általában a médiacelebritások körében láthatunk, hiszen boldog az, aki nagyon laza, és folyó hó huszadikán nem kong a folyószámlája, s egyik ujját sem kell harapnia, melyik számlát ne fizesse ki, vagy be. Vagy se ki, se be.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A bölcsek könyve
[/caption]
Csíkszentmihályi Mihály pszichológus, a keleti filozófiákhoz közeli nyugati flow-elmélet atyja mondja erre: a legfontosabb az életben azt megtalálni, ami örömet okoz, és amiben kiteljesedhetünk. A flow olyan állapot, amikor az ember teljesen elmélyül abban a tevékenységben, amit végez. A szabadságukat sokan azért veszítik el, és válnak tússzá, mert nem élvezik, amit csinálnak. Helyben vagyunk. Szép feladat a boldogságot megtalálni ott, ahol a globális problémagyárosok, a pénzügyeskedők romba döntöttek szinte mindent...



Kaposfüred galériája műfajgazdag mintát ad az elmélyülésből. A kisplasztikák között elsőre is izgalmas a kalandozás: Vizsolyi János bronzreliefjének szertelenségéből egy szabályos kocka türemkedik ki, Varbanov Gábor ördögien összetett légcsavaros mondjuk-időgépet csavarozott, Harsay Ilona a bölcsek könyvét öntötte nehéz anyagba, Lukács József Jóka tüskésen is bájos talapzaton jópofa állatkát ácsolt. Címek nélkül is jelet adó jelentéseik kötetlenek, csakúgy a kétdimenziós terekben Lieber Erzsébet és Jancsikity József elektrografikájáé, vagy a fotóké, esztergált fáké, tűzzománcoké.

Menjenek galériába, addig is jó helyen vannak. A boldogság megvár. Vagy odalenn van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!