Kultúra

2010.11.29. 07:00

Liszt Ferenc előtt tiszteleg az Omega

Kaposvárt is útba ejti az Omega az ötven éves jubileumi turnéja során. Kóbor János a somogyi koncertélményekről is mesélt.

Meiszterics Eszter

Kaposvár feliratos, omega-jeles nemzeti zászlóval várták a rajongók Kóbor Jánost és Debreczeni Józsefet az egyik kaposvári könyves boltban. Azt hinné az ember, hogy csupa középkorú rajongó látogat el a legendás Omega együttes dedikálására, ám szép számmal állnak sorba a fiatalok is.

Benkő László ezúttal otthon maradt, kisebb műtéten esett át – mondja Kóbor János. A rockegyüttes tagjai legújabb albumukat – az Omega Rhapsodyt – jöttek népszerűsíteni, melyen szimfonikus zenekarral vették fel ismert slágereiket.

– A végső hangzás alapvetően rockos lett, de a régi dalok újraértelmezve, szimfonikus töltettel hangzanak el – mondta Kóbor János, az Omega énekese. A frontember a lemez borítóján Liszt Ferenccel pózol egy zongoránál, ami nem kis meglepetést szerzett a rajongóknak.

– Az ötlet először pofátlanságnak tűnt – mesélte –, de úgy gondoltuk, a rapszódia a leghelyesebb elnevezés az elkészült anyagra, ha viszont rapszódia, akkor mindenkinek Liszt ugrik be. A világhírű zeneszerző születésének 200. évfordulója épp 2011-ben lesz, így ezzel tisztelgünk a 19. század egyik legjelentősebb komponistája előtt.

Az Omega Rhapsodyn 18 szám szerepel, jó részük a csapat úgynevezett űrkorszakából származó szerzemény szimfonikus verziója, köztük az Éjféli koncert, a Nyitány, a Metamorfózis, a Finálé, de hallható a Babylon, a Kötéltánc vagy a Hajnali óceán is. Kóbor vegyesen énekel magyarul és angolul.

Megtudtuk: a CD előhírnöke a zenekar közelgő ötvenedik évfordulójához kapcsolódó eseményeknek, hiszen 2011 augusztusában a fővárosban Omega Philharmony címmel tartanak koncertet, amelyen többek között az Omega Rhapsodyt is bemutatják.Kóbor János arról is mesélt, hogy a budapesti koncertet várhatóan Kolozsváron, Kassán és Berlinben is megelőzi majd egy-egy „bemelegítő” fellépés, de beszélgetésünk során felmerült az ötlet, ha már ötvenedik jubileum, miért is ne lehetne ötven koncerttel ünnepelni. Az 1962-ben alakult zenekar emellett új stúdióalbummal kívánja megünnepelni fennállásának 50. évfordulóját; a jubileumi Omega-év 2011 szeptemberétől 2012 szeptemberéig tart.

Az együttes számos rekordot tudhat magáénak, például az Omega jutott ki elsőként az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Az Omega Rhapsody ezúttal is világszerte kapható, Görögországban, Spanyolországban és Portugáliában is remekül fogy a lemez.

Kóbor Jánossal arról is beszélgettünk, hogy annak idején ha a rendszer nem olyan, amilyen, valószínűleg a Scorpionshoz hasonlóan világsztárok is lehettek volna. Az énekes mint mondta: nem rágódik a múlton, disszidálni sosem akartak, nem tudtak volna elszakadni a szüleiktől és a családjuktól. A Scorpions-szal kötött évtizedes barátságuk ma is tart, míg régen a német együttes volt az Omega előzenekara, a legutóbbi budapesti koncertjükön Kóborék léptek fel elsőként.Az énekes szívesen emlékezett vissza a kaposvári koncertekre is: a 70-es években a Csiky Gergely Színházban volt klubkoncertjük, és legutóbb 2005-ben léptek fel a városi sportcsarnokban, ahol bár nem volt tökéletes a hangzás az épület alacsony plafonja miatt, azért szívesen jönnének ismét Kaposvárra, például a jubileumi turné keretében, melyet szabadtérire terveznek.
Kóbor János azt is mesélte, hogy a kaposvári törzsközönség rendszeresen lejárt a balatonlellei koncertjeikre, ahol rendre megjelent egy motoros rendőr is, aki gondosan ügyelt rá: nehogy felálljon valaki a nézőtéren.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!