Kultúra

2010.11.02. 13:02

Rippl-Rónait veszik Londonban

Leonardo és Picasso társaságában a Róma-villa zsenijének festményei a Royal Academy of Arts ideiglenes kiállításán.

Balassa Tamás

Előkelő társaságba kerültek Rippl-Rónai József alkotásai Londonban: a Royal Academy of Arts ideiglenes kiállításán a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria válogatott anyaga látható. Kaposvár szülötte Szinyei Mersével együtt nagy népszerűségnek örvend a tárlatlátogatók körében az Index beszámolója szerint, jóllehet a jegyvásárlók többségét elsősorban a nemzetközi húzónevek – Leonardo, Raffaello, El Greco, Goya, Manet, Monet, Gauguin és Picasso – vonzzák.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nagyméretű Kalitkás nő című olajkép 1892-ből való, és a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona
[/caption]
A Kincsek Budapestről: Európai mestermunkák Leonardótól Schieléig című tárlat az egyik legnevesebb londoni múzeum központi kiállítása, amit az intézmény honlapja is igazol. A két magyar közgyűjteményből kikerült több mint kétszáz mű a 15. és a 20. század közötti alkotók munkásságából ad ízelítőt december közepéig. A válogatott nagy magyar festői között találjuk Munkácsyt, Csontváryt, Szinyei Mersét is, és persze Rippl-Rónait, akinek a beszámolók szerint két tizenkilencedik század végi posztimpesszionista munkája is látható Londonban.

A nagyméretű Kalitkás nő című olajkép 1892-ből való, és a Magyar Nemzeti Galéria tulajdona, az 1910-ben készült kettős arckép, amely Petrovics Eleket, a szépművészeti korabeli igazgatóját és munkatársát, Meller Simont ábrázolja, magántulajdon, és letétben van a Szépművészeti Múzeumban.

Horváth János Milán, a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum művészettörténésze szerint mindkét alkotás jó választás: a hosszú formátumú, egész alakos Kalitkás nő jól rímel a korabeli angol preraffaeliták törekvéseire. A kettős portré a Martyn-hagyaték részeként korábban tíz évig a Róma-villában is látható volt.A két alkotás elkészülte között eltelt csaknem két évtized Rippl-Rónai életében is nagy változást hozott: az elsőt még franciaországi korszakában, hiányzó hazai elismerések között alkotta, a másodikat már Kaposváron, amikor a kortárs művészet színe-java hozott pezsgést a kisváros életébe Adytól Móriczig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!