Kultúra

2010.12.16. 09:05

Kacér primadonna hazugságai és szerelmi viszályai a Csikyben

Kiváló történetek, gyönyörűen felépített, pergő párbeszédek, rengeteg poén: nem véletlenül tartják Molnár Ferencet a múlt század első fele egyik legnagyobb és legsikeresebb drámaírójának, akinek műveit ma is világszerte játsszák a színházak.

Vas András

Mohácsi János Kaposváron, a Csiky Gergely Színházban a Játék a kastélybant vitte színre – a főbb szerepekben Kovács Zsolttal, Kelemen Józseffel, Kocsis Pállal, Takács Gézával és Grisnik Petrával –, melynek alaptörténete egyetlen, véletlenül kihallgatott párbeszéd mesterien kigondolt magyarázatára, vagyis egy nyilvánvaló, ám zseniális hazugságra épül. Mely csak olyasvalakinek juthat eszébe, mint Molnár Ferenc.

Egy elegáns olasz tengerparti kastélyban két szövegíró és egy fiatal zeneszerző arra készül, bejelentik az itt vendégeskedő primadonnának régvárt operettjük elkészültét. Ám a művésznőt jobban leköti az idősödő híres színész, mint a neki szánt operett és az ifjú zeneszerző szerelmes rajongása.A kacér primadonna, a hősszerelmes és a fiatal zeneszerző kínos szerelmi bonyodalmát Molnár saját tapasztalatból merítette: harmadik feleségével, Darvas Lilivel a nászútról visszatérve két, egymásba nyíló szobát vett ki a bécsi Imperialban. Az ifjú ara papíron egész nap a német nyelvet gyakorolta, egyazon sort ötvenszer is elmondva Az orleans-i Szűzből, vagy éppen az Egmontból. Egyszer azonban minden manír nélkül heves Ich liebe Dich!-ezés hallatszott a szomszédból, s benyitva Molnár ott találta feleségét egy nyelvtanárral...

Ezek is érdekelhetik