Kultúra

2010.12.20. 07:00

Keserű limonádé kifacsart citromból

Molnár Ferenc klasszikusát, a Játék a kastélyban Mohácsi János rendezésében, némiképp átértelmezve mutatta be a Csiky Gergely Színház.

Vas András

A Játék a kastélyban példásan és tanulságosan szembetűnő írói erényei, az elmés szerkezet, a gazdaságos, kiegyenlített dialógusok, a valőrben biztos kézzel elhelyezett önálló kis aforizma és tréfa-csemegék csettintgetve dicsérik lakomázó ínyünkben a jó szakácsot – írta a Nyugat 1927/2. számában Karinthy Frigyes, s mivel a megállapításban minden benne foglaltatik, itt akár be is fejezhetnénk. Esetleg annyit hozzá lehetne tenni, hogy Molnár Ferenc klasszikusát a kaposvári színházban Mohácsi János állította színpadra.
Na, éppen emiatt nincs itt vége a cikknek.

Merthogy Mohácsi Jánosról köztudott, addig-addig fabrikálja, húzza-vonja, illeszti, értelmezi az aktuális darabot, míg egy teljesen egyéni, rengeteg áthallással megspékelt, az eredeti mű mondanivalóját sokszorosan kibővítő előadást nyújt át a nagyérdeműnek.

Éppen ezért is tűnt furcsának az első felvonás. Mintha a rendező komolyan vette volna a színlapon a neve mögött szereplő két betűt – egyelőre emészthetetlen az m. v., hiszen Mohácsi neve 1983 óta összeforrt a Csikyével, ám jelenleg úgy néz ki, egy ideig ez az utolsó vezénylése –, s tényleg csak vendégként vett volna részt a próbákon: hagyta, hadd csordogáljon a maga medrében az előadás, hiszen Molnár elegendő instrukcióval ellátta a színészeket. A Játék a kastélyban hősei cselekvésben és gondolkodásban tipikus molnári figurák, akiknek már iparszerű megjelenítése is garantálja a tisztes sikert.

Aztán a második függönytől megváltozik minden, egyre jobban kihallik Mohácsi hangja, kihasználja a darab adottságait, hogy kaposvárosítsa, így lesz a Victorien Sardou álműből egy kései – halál utáni... – Georges Feydeau, s így persze megelevenedik a Bolha a fülbe, ha már Kovács Zsolt és Kelemen József, azaz jelen esetben Turai és Gál a tizenhárom évvel ezelőtti gigasikerből is kivették a részüket. És a barack sem marad barack, bármilyen sima, gömbölyű, bársonyos, illatos és pihés, csakazértis citrommá válik Kocsis Pál, alias Almády kezében, és persze jelentősége is lesz a cserének, a tragikomikus pillanat, amikor beleharap, jóval többet mond-mutat, mint Molnár eredetije. Hát még, amikor Almády dühödten-tehetetlenül facsarja-nyomorgatja a markában a maradékot. Ettől lesz keserű az addig agyoncukrozott limonádé...

Merthogy a felületes szemlélő számára – akadtak jó néhányan, akik csak a felszínt értették – a Játék a kastélyban egy habkönnyű vígjáték a klasszikus forgatókönyvvel: egy véletlenül kihallgatott párbeszéd keltette viharhullámokat próbálja elsimítani a főhős. A feladat Kovács Zsoltnak jut, ő játssza Turait, a drámaírót, azaz inkább Molnár Ferencet, aki bizony saját életéből merítette a történetet. Merthogy megjárta ő is a nőkkel, ebben az esetben éppen harmadik feleségével, Darvas Lilivel, akit egy némettanárral kapott rajta egy bécsi hotelben nem sokkal az esküvőjük után – hogy sikerült feldolgoznia sokadik csalódását a gyengébbik nemben, jól bizonyítja a darab, illetve, hogy még negyedszázadig együtt maradtak, bár lehet, hogy a látszat csal...
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A második függönytől kihallik Mohácsi hangja
[/caption]
Ám ennek ellenére fontos, hiszen a történet is erről szól: a látszat helyreállítása a cél, ennek rendel alá mindent az író, a szellemes replikákat, a szójátékokat, az ötletes fordulatokat, hangsúlyozza a teátralitást szinte groteszk módon, s persze a cselekmény valószínűtlen-képtelen volta is ezt emeli ki, ennek ellenére az utolsó függönyre a társadalmi normák eredeti pozíciójukba kerülnek. És persze az is kiderül, nem is olyan poénos ez a vicc, inkább roppant kellemetlen és kínos, s bár folyamatosan nevet az ember, a lélek nem könnyebbül felhőtlenül.
Mert az egész környezet azt sugallja, a nagy vidámkodás bármelyik pillanatban átcsaphat drámába. A díszlet egyszerű, szinte félbehagyott, semmi szín, csicsa, mintha csak az első próbára építették, aztán itt felejtették volna, látszanak az illesztések nyomai, irányai, a kellékes jelölései, nyilak, számok, betűk, minden fehér, sivár. A szereplők ruhái is inkább csak félkész szabásminták, fércelt öltönyök, estélyik, szmokingok, maga a kifordított világ.

Ebbe a környezetbe érkeznek sorra a molnári alakok, Kovács Zsolt, az optimista stratéga, a nagy machinátor, egyben egyszemélyes, kegyetlen kivégzőosztag. Fegyverét, az áldarabot Almádyra, azaz Kocsi Pálra irányítja, aki elképesztő átéléssel hozza a szerelmes lovagot, a jónevű színészt, s végül a mindkét mivoltában megalázott, korosodó férfit, aki belátja, életének egy igencsak fontos szakasza végérvényesen lezárult. Facsarodik a szív és a citrom...Míg a színpad közepén kettejük párbaja zajlik, Kelemen József és Takács Géza külön kis darabot adnak elő a szín szélén: Gál drámaírótárs és Ádám zeneszerző papíron csak mellékszereplők, ám gesztusaik, mimikájuk annál beszédesebb, ráadásul Mohácsi jó érzékkel az eredetinél több lehetőséggel ruházta fel Kelement, aki elképesztően lubickol a szerepben, jó ütem- és stílusérzékkel jelenik meg egy-egy pillanatra, s bár papíron perifériára szorul ekkortájt, mégis főszerepet követel magának. Ezért is nehéz a helyzete a fiatal hősszerelmesnek, Takács Gézának, ilyen partner mellett, főként jóval kevesebb megszólalási lehetőséggel nehéz labdába rúgni, ám neki mégis sikerül jónéhányszor még dekáznia is. Szíve választottja, Annie, azaz Grisnik Petra ezzel szemben olykor túljátssza szerepét, harsánysága túl hangos, mint ahogyan Karácsony Tamás is túlságosan kimódoltan adja az inast, ezzel szemben Szvath Tamás titkára az elvárásoknak megfelelően kellemesen butára sikeredik.
A vége pedig mohácsisra, Molnárral ellentétben nem hagyja meg boldog-együgyű tévedésében Gált – a látszat így végül csak az egyetlen áldozatot csalja meg, mindenki másnak kinyílik a szeme. A közönségnek is...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!