Kultúra

2010.12.13. 15:53

Portugál-érzés a Csiky színpadán

”A Portugál-érzés: elvesztett vagy soha nem birtokolt dolgok iránti vágyódás, sóvárgás, belenyugvó csendesség, egyszerűség, nyugalom. Béke. Halál. Ilyesmi...”

Balassa Tamás

Így vall a tizenkét éve sikerrel futó, Lukáts Andor által filmre vitt darabjáról Egressy Zoltán. Az elvágyódás egy isten háta mögötti faluban fogan, ahol Bece, a pesti fiú szeretne feltöltődni, mielőtt Portugáliába indulna. A kocsmában azonban felkavarja az állóvizet Masnival, a kocsmáros lányával szövődő kapcsolata, és mert ezzel kivívja a kényszervallatás miatt exrendőrré vált vőlegény, Retek haragját. „Hát persze a Portugál a kedvenc, ver az mindent. Amiben csak az a hökkentés, hogy mindjárt elsőre (másodikra) egy ilyen bomba-mű kiszaladt neki„, írja Almási Miklós Egressyről.



A Portugált Tóth Géza rendezte Kaposváron. „Kezdem idegesíteni a színészeket! Minden sallangot, ami a létrehozás örömei alatt rakódott fel, megpróbálok levakarni róluk. Ingerült, undok, paprikás a hangulat. A „mit érzek belül” és a „mit látok kívülről” csatája. Este egybe megy, ha piros hó esik, akkor is!”, írja a Csiky-honlapos blogban Tóth Géza.

Rég volt: szombaton. A próbafolyamat nehézségeit is feltáró netnapló kedden a bemutatóhoz érkezik a stúdióban, ahol a Portugál-érzés parodisztikus elemekkel, humorral és iróniával jelenik meg a színen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!