Kultúra

2011.05.11. 15:39

A malac és a törött sörösüveg a színházban

A bárdudvarnok-bárdibükki nemzetközi üvegművész-telep alkotóinak munkáiból nyílt kiállítás a kaposvári Csiky Gergely Színházban.

Vas András

– Odanézz! – kiáltott fel valaki a vitrinek körül tülekedő gyerektömegből. – Az egy malac!
– Az meg ott egy üveg sör – kontrázott másvalaki.
– Ezek miből vannak? – érdeklődött egy szemüveges, szőke kislány.
A somogyfajszi iskolásokat a Csiky Gergely Színház délutáni gyerekelőadására elkísérő tanárnő türelmesen válaszolgatott a kérdésekre. Melyekből akadt meglehetős, ugyanis a gyerekeket tényleg lekötötte az Állatfarm – azaz a malac – vagy a Nemcsak vízzel él a hal – vagyis a törött sörösüveg – vagy a Sissi című kompozíció. Az előadásig hátralévő időben így végigzarándokolták az aulát és a félemeletet, hogy megnézhessék mind a négy vitrint: a bárdibükki Nemzetközi Üveg Alkotótelep gyűjteményéből a Csiky Gergely Színházban rendezett kiállítást.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Lenyűgözték az alkotások a gyerekeket
[/caption]

Az immáron két évtizede élő-lélegző-alkotó művésztelep Goszthony Mária, az 1989-ben elhunyt festő- és keramikusművész anyai nagyanyjától örökölt birtokán jött létre: a művésznő lakóházát, műtermét és az ősparkot a magyar államra hagyta, azzal a feltétellel, hogy halála után ott alkotótelep létesüljön, és az örökhagyónak állandó kiállítása legyen. Ennek megfelelően jött létre az üvegművészeti alkotótelep, majd 1991-ben a Goszthony Mária Nemzetközi Üveg Alkotótelep és Szimpozion alapítvány. A régió hagyományait felélesztő fatüzeléses hutát építettek, ám néhány év múlva a korszerűség jegyében áttértek a gáztüzelésre.Az hutánál a legnagyobb üvegművészek – a hazaiak mellett érkeztek vendégek Panamából, Szingapúrból, Japánból, Franciaországból, Csehországból, Szlovákiából, az Egyesült Államokból, Oroszországból, a Baltikumból, Lengyelországból, Romániából – dolgoztak, hiszen a az alapítvány kuratóriuma ugyan minden évben megjelölte a szimpozionok témáját, ám emellett teret engedett kötetlenebb, szabadabb értelmezéseknek, a fantáziának csak az anyag, azaz az üveg törvényei szabtak határt.

Kezük munkája nyomán jelentős üveggyűjtemény jött létre, melynek egy része a megyei múzeumba került, de Bárdudvarnokon is láthatóak értékes-érdekes darabok. Ezek egy része került most a kaposvári teátrumba, ahol a tárlatot az évad végéig az előadások előtt, valamint a szünetekben tekinthetik meg az érdeklődők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!