Kultúra

2011.05.18. 07:43

Divatra magyar! Punk-rock és somogyi folk összegombolva

Divatpályázatot nyert a segesdi Gyöngyösi Renáta. A Gombold újra! – Divat a magyar kiíráson négyszáz profi és amatőr tervező között érte el az első helyet Metallic folklór című kollekciójával. Mihalik Enikőn, a divat nagykövetén fotózták kreációit.

Balassa Tamás

Ismét trendi lesz a matyó? – egy bulvárlap megfogalmazásával élve fordultunk kérdésünkkel Gyöngyösi Renátához, akivel néhány nappal ezelőtt megfordult a világ. Jóllehet a TV2 Divatkreátor2 show-jának résztvevőjeként már belekóstolhatott a divatszakma színes forgatagába, de a Gombold újra! megnyerése óta még inkább kinyíltak előtte a lehetőségek.

Renáta azt mondta, szerencsés helyzetben volt, hiszen kész kollekcióval tudott indulni a pályázaton. Első fellángolását a népviselettel kapcsolatban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen negyedéves hallgatójaként élte meg, amikor vándorféléven nyomó-szakos lett. Ekkor még csak a népi hagyományok mintakincsét kutatta, s újraértelmezte. Ezt követően újra és újra előjött ez a téma, és egyenes út vezetett számára a diplomámig.

– Szerettem volna olyan témát feldolgozni a diplomámban, amit sokszor, sokan próbáltak kisebb-nagyobb sikerrel, remélve, hogy olyat alkothatok, ami elnyeri az emberek tetszését – mondta Gyöngyösi Renáta. A híradások szerint a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz termében tartott eredményhirdetést az épület előtt álló tömeg nem fogadta osztatlan tetszéssel, de a bent lévők igen. És a zsűri összetétele is magáért beszél. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM), a design Terminál és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem februárban kiírt közös pályázatának 35 döntőse közül a többek között Kopek Gábor, a MOME rektora, Novák Péter előadóművész, Papp-Váry Borbála, a kormányzati kommunikációért felelős helyettes államtitkár, Tolvai Renáta énekesnő és Zoób Kati divattervező választotta ki a győzteseket.

Renáta szerint a hagyományos magyar népviselet és a punk-rock ötvözése olyan témakör, ami rengeteg lehetőséget hordoz magában.
– A népművészet, a népviselet olyan gazdag minta- és formakinccsel rendelkezik, amiből bármikor meríthet az ember, s ez nagyon inspiráló – vallja a Segesdről indult tervező. – Ez a téma egy mai ember ízlésére formálva kimeríthetetlen.

Renáta egyénként nem rocker, és nem is punk, egyszerűen csak a szegecsek szerelmese, ami visszaköszön a kollekciójában is. A folk is szívügye, amit modernebb értelmezésben szívesen visel magán, többnyire inkább nyomott mintaként. A tervezést megelőzően komoly kutatómunkába kezdett, igyekezett átfogó képet kapni a viseletről. Néptáncos múltja, mint mondta, nincs, egyszerűen csak lehetőséget lát e témában.

Már óvodában is divattervezőnek készült, s amikor óvónénije királylányt rajzolt neki, nyomban felöltöztette.
– Óvónénim... hát remélem büszke ám! Szerettem őket, és sokat foglalkoztak velem, hogy a megbújó képességeimet fejlesszék – emlékszik a kezdetekre.

Gyöngyösi Renáta nem nagyon hitt a siker lehetőségében, mint mesélte, kicsit pesszimista.
– A legkellemesebb élmény? Talán az az iszonyatosan sok gratuláció ismerőstől, ismeretlentől, amit kaptam – mondta. – Ez egy nagyon szép eredmény, és iszonyatosan büszke vagyok rá. A pesszimizmusom kissé most alábbhagyott, remélem ez a tendencia fenn is marad! A terveim közt szerepel egy újabb kollekció létrehozása, aminek létrejötte sok mindentől függ, de nagyon szeretném megvalósítani. Saját márka létrehozásán is gondolkodom, talán már időszerű is lenne... Meglátjuk.Hangsúlyos vállak, terjedelmes szoknyák, keskeny csípő jellemző Gyöngyösi Renáta Metallic folklór öltözékeire. A punk-rock és a dunántúli magyar népviselet jegyeit ötvöző ruhák, népművészeti varrástechnológiával készített szoknyák a Glamour magazin címlapján jelennek meg júliusban. Renáta úgy értesült, a fotózás nagyon jól sikerült, rockos-folkos ruhakölteményeit az újonnan választott divatnagyköveten fotózták, Mihalik Enikőn.

– A kollekció egyelőre nem megvásárolható, de rendelni lehet belőlük – mondta Gyöngyösi Renáta. – A jelenlegiek, ha eladhatóvá válnak, nem lesznek olcsóak, hiszen minőségi anyagokból készült, míves darabok. Ha esetleg a továbbgondolt változataik elkészülnek, azok elérhető áron kerülnek a kereskedelembe.

Gyöngyösi Renáta a címlapfotózáson kívül egyhetes utazást nyert a Londonba a szeptemberi fashion weekre.
– Már rettentően várom, egyrészt mert Londonban még nem jártam, másrészt mert ott lehetek a divat egyik létfontosságú rendezvényén – mondta izgatottan a somogyi divattervező, akiért barátai, tisztelői és rajongói a Divatkreátorban is szoríthatnak.
Ebben a show-műsorban már megismerték, és az általa kreált ruhákban is láthatta a közönség Falusi Mariannt, Orosz Barbarát, Juronics Tamást, amire nem kevésbé büszke a somogyi tehetség.

Címkék#Segesd
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!