Kultúra

2011.07.29. 18:46

Elmaradt a vízizene, egy rakéta a kultúráért

17 Celsius fok – ennyit mutatott a hőmérő a Balatonba engedve. Így a vízi zenéből vízparti zenélés lett a fúvószenekari találkozón. Közönség azonban így is nagyszerűen szórakozott a 28. Balatonkeresztúri Nemzetközi Fúvószenekari Találkozó nyitányán.

Vigmond Erika

Hajas Béla főszervező, a házigazda Balaton M&K vezetője elárulta: az idén nincs nemzetközi résztvevőjük. Mikor nekiláttak a találkozó szervezésének, akkor úgy nézett ki: nincs rá pénz. Majd, amikor valamennyi mégis lett, már kifutottak a határon túli meghívás idejéből.
– A fesztivál költségvetése átlagosan hat- és nyolcmillió forint között volt eddig, az idén kétmillió egyszázezer forint jutott rá – folytatta Hajas Béla. – Az együttesek velünk együtt áldozatot vállaltak, hogy ne szakadjon meg a hagyomány. Az akarat vezérelt bennünket: nem szabad kihagyni ezt az évet, mert magában hordozná a veszélyt, hogy többet sosem lesz.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Ifjúsági találkozóból nőtte ki magát a fúvószenekari fesztivál
[/caption]
28 évvel ezelőtti ifjúsági találkozóból nőtte ki magát a fúvószenekari fesztivál, ami összefonódott Balatonkeresztúr nevével. Kovács József balatonkeresztúri polgármester is arról beszélt: sajnos pályázati támogatás hiányában szűkösebb anyagi keretek közé kényszerült az idei találkozó, de a következő években komolyabb források bevonásával tovább színesíthető. Az együttesek most is hozták a nyári fesztiválhangulatot. Szombaton és vasárnap sem pihennek a zenekarok, koncertekkel, menetzenével, bemutatókkal várják a közönséget.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A közönség ezúttal is jól szórakozott a megnyitón
[/caption]
A fúvószenekari találkozó összefonódik a balatonmáriafürdői önkormányzat Balatoni nyár rendezvénysorozatával. Galácz György balatonmáriafürdői polgármester elmondta: az a törekvésük, hogy ne csak a napfényes partot, a jó borokat, ételeket élvezzék a vendégek, hanem szórakoztató programokat is kapjanak. Az idén a legújabb turisztikai attrakciójuk az első máriai utcatárlat. Tíz művész, részben Somogyból, részben Budapest és környékéről állította ki, leginkább a Balaton hangulatát idéző képeit. Az alkotók végig maradnak is a fesztivál ideje alatt, bárki érdeklődésére, kérdésére szakmai segítséget is adnak. A programok több helyszínesek: mindkét településen találhatnak kedvük és idejük szerint szórakozást a vendégek.

Egyetlen rakéta a magyar fúvóskultúráért

– Örülünk annak, hogy évek alatt sokat tehettünk a magyar fúvós kultúráért – tette hozzá Hajas Béla. – Most, hogy ilyen rossz anyagi körülmények közé került a találkozó, ezért úgy gondoltuk, valamilyen módon demonstrálnunk kell. Mivel nem jutott pénz a fesztivál végén a hagyományos tűzijátékra, a saját pénzünkből áldoztunk rá. És ez nem lesz más, mint egyetlenegy rakéta. Ezzel is szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy a fúvóskultúra is a magyar kultúra része. Ami szintén, sokkal több pénzt érdemelne.

Nem halasztják el a boglári halászléfőzést

Mégsem halasztják tovább a Balaton-átúszással együtt a balatonboglári halászléfőző-versenyt. Szombat délelőtt húsz csapat bográcsaiban illatoznak a halászlevek a boglári Platán téren. Ismert, hogy a gasztronómiai fesztivált rendszerint az országos hírű sportprogrammal egyidőben tartják, az átúszást viszont az idén még tovább csúsztatták, mert nem megfelelőek hozzá a körülmények.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!