Kultúra

2011.09.27. 19:05

Egy proletárfiú kalandos életútja

A szerzőt az elmúlt 65 év történelmének meghamisítása, az utóbbi hónapokban és években tapasztalható széthúzás és gyűlölködés késztette arra, hogy megírja proletárfiúi életútját.

Balassa Tamás

A Trianoni döntés utáni évben született, Horthy Magyarországán szociáldemokrata lett, később munkaszolgálatos, családját a holokauszt sem kímélte, majd a munkásmozgalomban a szocializmust építette. Szirmai Jenő Életutam című könyvét kedden mutatták be a Megyei és Városi Könyvtárban. Az 56-os forradalom utáni időkig követi ezt az életutat: ekkortól hat éven át az MSZMP somogyi első titkára volt.

– Ebben a megyében senki sem tartóztattak le a forradalmat követő megtorlások idején – mondta a könyvbemutató közönségének, szinte egytől-egyig korabeli ismerősének a szerző, akit Szita Károly polgármester helyett beugróként Sárdi Árpád köszöntött. A volt MSZP-s politikus Szirmai OTP-vezérigazgatói mentalitását idézte, akkoriban közszájon forgott: ha kaposváriként kérsz lakáskiutalást, Szirmai Jenő segíteni fog benne, hogy ne albérletben kelljen elkezdened az életed. 1983-ban lett a város díszpolgára: a címmel kitüntetettek közül Horn Péter (1990), Szigetvári György (2008), Szijártó István (2009) és Szili Ferenc (2010) is eljött a kötet bemutatójára.A szerzőt az elmúlt 65 év történelmének meghamisítása, az utóbbi hónapokban és években tapasztalható széthúzás és gyűlölködés késztette arra, hogy megírja proletárfiúi életútját - írja a könyvéről. Folytatásának kiadót keres.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!