Kultúra

2011.10.12. 18:34

Bőröndben érkeztek a megyei múzeum féltett kincsei

Bőröndben érkeztek a megyei múzeum féltett kincsei a kaposvári katolikus iskolába.

Márkus Kata

A megyei múzeum épületében jelenleg zajló átalakítások kedvezőtlenül érintik az intézmény kiállításait, valamint az azokra épülő múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Egyelőre ugyanis nem használhatók azok az előadóterek, amelyek ezeknek otthont adhatnának. A közművelődési osztály munkatársai ezért igyekeznek eljutni az iskolákba, és ott, a tanórák keretében, a tananyaghoz kapcsolódóan, azt kiegészítve megtartani a foglalkozásokat.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A Bőrönd múzeum népszerű az iskolákban
[/caption]
– A Bőrönd múzeum fantázianév alatt futó programcsomag nem ismeretlen a múzeumpedagógusok számára – tudtuk meg a szerdai rendhagyó tanóra kapcsán Őszi Zoltántól, a múzeum közművelődési munkatársától. – E múzeumpedagógiai foglalkozások helyszíne egy iskolai tanterem. Hátránya viszont, hogy a Bőrönd múzeumot nem erősíti egy-egy kiállítás, mint speciális háttér. Ezért a programok összeállításánál nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az iskoláknak a tananyaggal, tanmenettel kapcsolatos elvárásaira. A Bőrönd múzeum keretében igyekszünk hát mind szorosabban kapcsolódni a tananyaghoz, szem előtt tartva azt, hogy múzeumunk mely területeken tud régészeti leleteket, demonstrációs tárgyakat hozzátenni az órákhoz. Így tudtunk csatlakozni többek közt a honfoglalással és az azt megelőző korokkal, majd a koraközépkorral foglalkozó témákhoz, vagy épp a diákok számára a történelemtudományokat, például a régészetet megismertető órákhoz.

Népszerű, ezért folytatják

A megyei múzeum számos, egyes tantárgyakhoz kapcsolódó foglalkozással igyekszik becsalogatni a gyerekeket a múzeumba. Most, az átalakítás ideje alatt azonban a Bőrönd múzeum foglalkozáscsomag is népszerű az iskolákban.
Több városi és város környéki intézmény is egyeztetett már múzeumunkkal a programról – mondta Őszi Zoltán. – Sőt, már művelődési házak is jelezték: látnak fantáziát az előadásokban, saját programjukban szívesen látnák munkatársainkat a népszerű-tudományos foglalkozásokkal. Vigyáznunk kell azonban, hogy a múzeum speciális és egyedülálló varázsa ne vesszen el a gyermekek számára!Bár úgy terveztük – tette hozzá Őszi Zoltán –, csak ideiglenesen működtetnénk a Bőrönd csomagot, épp a népszerűség okán felmerült bennünk: azokon a megyei periférián lévő településeken folytatjuk, amelyekről a távolság miatt amúgy is nehezen tudnak bejutni az iskolai csoportok a múzeumba.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!