Kultúra

2012.01.19. 14:05

Megszűnhet a Somogy folyóirat, a megye megvonta a támogatást

Megszűnhet a Somogy folyóirat. A megyei önkormányzat megvonta az évi kétmillió forintos támogatást. Igaz, a lap finanszírozása nem tartozik a kötelező feladatok közé.

Czene Attila

A Somogy megyei közgyűlés – egy helyi megállapodás alapján – a Berzsenyi Társaság Somogy című irodalmi folyóiratának megjelenését támogatta – mondta Kósa Csaba főszerkesztő. – Ez az összeg – évi két millió forint – messze nem volt elég az évi négy szám kiadáshoz, de tudomásul vettük, hogy a megye számára ennyit jelent a Somogy. Az újra éledt Berzsenyi Társaság másik alappillére, Vas megye például a saját irodalmi folyóiratát, az Életünket tágkeblűen támogatta, oly annyira, hogy évi tizenkét számot jelentethettek meg, és a megyei közgyűlés biztosította a főszerkesztő havi fizetését is. Pedig Vas fele akkora megye, mint Somogy.– A Somogy megyei közgyűléstől 2011-ben egyetlen fillért sem kaptunk folyóiratunk számára – idézte föl Kósa Csaba. – Annak ellenére nem, hogy a közgyűlés a múlt esztendőre szóló két millió forintos támogatást megszavazta, a költségvetésébe beállította. A pénz azonban nem érkezett meg. A 2011. évi második számunk megjelenése után megszerkesztettem a harmadik számunkat is – amely a Városos Magyarország központi tematika szerint épül fel –, és annak rendje-módja szerint leadtam a nyomdába. Most is ott hever, kinyomatlanul.

Többszöri kérésünk, sürgetésünk, Gelencsér Attila elnöknek írt levelünk nyomán 2011. szeptemberében a Társaság levelet kapott Vörös Tamás főjegyzőtől. Ezt írta: "A Somogy Megyei Önkormányzat 2011.évi költségvetésében – annak ellenére, hogy több önként vállalt feladat törlésre került – továbbra is szerepel a művészeti társaság támogatása." Mivel az önkormányzat likviditási gondokkal küzdött, a főjegyző úr a türelmünket kérte. Október végére ígérte a támogatás átutalását. De a támogatás nem jött meg. Jött viszont egy levél a főjegyző úrtól 2012. január 9-i dátummal, amelyben a Társaság ügyvezető titkárát arról tájékoztatja, hogy a támogatásra már ne is számítsunk, mert nem áll módjukban átutalni.

Kósa Csaba elmondta azt is, hogy a Somogyot eddig is a legnagyobb áldozatok árán szerkesztették, jelentették meg. Egy személyben volt a folyóirat főszerkesztője, tördelőszerkesztője, három évig az olvasószerkesztője is. Jeles szerzőiket a mininimális honoráriummal is alig tudták honorálni, 2011-ben már így sem. Adtak kéziratot ingyen is, ám a nyomdaköltséget mégsem fizettethették ki velük. Egy-egy lapszámra – három éven át – még 700 ezer forintot sem tudtak áldozni, ez mindennél többet elmond. 2011-ben a két megjelent számukhoz egymillió forint állt rendelkezésükre. Szerzőiknek a szégyenteljesen kicsiny honoráriumot sem tudták már kifizetni.


------------------------------------------------------
A Somogy folyóirat ködbe homolyosodó jövőjéről a
Somogyi Hírlap pénteki (2012.01.20.) lapszámában olvashat bővebben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!