Kultúra

2012.03.21. 12:30

Újra hat: sok munkával készül a sikerre a Csiky

Négy új társulati tag érkezik Kaposvárra a következő évadban, tizenegy bemutatóból hat magyar szerző tollából való, rendez Vidnyánszky Attila, és a Hannibál tanár úr című film feldolgozásából ismét lesz ősbemutató. Mindezt Rátóti Zoltán direktor jelentette be a kaposvári Csiky Gergely Színház következő évadjáról tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Balassa Tamás

Az új tagok közül az Új Színház egykori művésze Takács Katalint, és a Kaposvári Egyetemen frissen diplomázott Váncsa Gábort személyesen is bemutathatta az igazgató. Takács Katalin, aki a Tisztogatás főszerepében ebben az évadban mutatkozott be a kaposvári teátrumban, magáról elmondta, nem tudott azonosulni a volt színházában történt változásokkal. Így megerősödött benne, hogy kaposvári munkája után nem csak szívesen dolgozna újra a Csikyben, ahol jó közösséget ismert meg, hanem szeretné szorosabbra fonni a köteléket, pályakezdése első tíz évét idézve ismét egy intenzív műhelyt jelentő vidéki színházban. Rátóti Zoltán támogatta ebben. Váncsa Gábor egy Bárka Színházi év után 2007-ben került a kaposvári művészeti kar színitanszékére, majd a Nemzetiben töltötte a gyakorlatát, három előadásban is játszott. Mint mondta, örül annak, hogy a szakmailag legerősebb impulzusokat adó kaposvári társulathoz szerződhetett, ahol korábban az osztályával a Kis hableányban játszott Kelemen József rendezésében. A fiatal színész Mohácsi János osztályában végzett, szabadtéri vizsgaelőadásukat a Petörkén tartották Shakespeare Vízkereszt, avagy elmentek ti a jó k...a anyátokba című előadásában.

Egerből szerződik Kaposvárra egy színészházaspár, Mészáros Sára és Hüse Csaba, akik a vendégként már megismert Kaszás Gergővel játszottak Csizmadia Tibor egykori társulatában, amint szó volt róla, hogy ugyanonnan érkezhet Vajda Milán is vendégként. Bár nem hangzott el, de említésre feltétlenül érdemes: Kocsis Pál, Rácz Panni, Mózes Balázs és Gulácsi Tamás már nem a társulat tagja a következő szezonban.

A 2012/2013-as évadról szólva Rátóti Zoltán a hagyományos szlogennel kezdte: a tavalyi ÚjraTervezést most az Újra hat... jelmondat követi. Újra hat egyrészt azért, mert két ötelőadásos nagyszínpadi évad után ezúttal ismét hat került színre. Vidnyánszky Attila debreceni direktor, akit a minap neveztek ki az egyetem új színházi intézetének igazgatójává, első rendezésére készül Kaposváron. Vörösmarty Csongor és Tündéjét rendezi az évad végén. Göttinger Pál, aki immár a színház állandó státuszú rendezője, s ez ritka dolog manapság, Offenbach Szép Heléna című operettjét és az Othello Gyulaházán című vígjátékot rendezi; Gádor Béla történetét, amiből Zsurzs Éva 1966-os tévéfilmje készült Tasnádi István adaptálja színpadra. Ugyancsak filmfeldolgozás A cigánytábor az égbe megy című zenés ballada, Emil Lotjanu műve alapján viszi színre Szőcs Artur.  A klasszikusok közül az Éjjeli menedékhelyet Valló Péter rendezi; Kaposváron először negyven éve mutatták Gorkij drámáját, majd utóbb húsz éve vette elő a művet Ascher Tamás. A Hannibál tanár úr című, s a filmből írt drámát Vidovszky György rendezi.

A stúdió négy tervezett előadása közül Petőfi Sándortól A helység kalapácsát Szabó Máté rendezésében a tervek szerint már a nyáron bemutatják az Ördögkatlan fesztiválon. Bérczes László művészeti vezető Ferenczi György bluesmuzsikustól kért zenét, aki a költő nem egy versét hangszerelte már. Bérczes rendezi McDonaugh Vaknyugat című komédiáját, míg ugyanebben a műfajban Szakonyi Károlytól az Adáshibát mutatják be Funtek Frigyes elképzelései alapján. Váradi R. Szabolcs, a Csiky segédrendezője Népmesék kicsiknek címmel viszi színre egy gyerekelőadást. A nagyszínpadon Szabó Magda Tündér Lala című zenés mesejátékát (Egressy Zoltán) Kelemen József rendezi.
A vendégek közül Kovács Lajos is játszik Kaposváron jövőre a Vaknyugatban, míg Spindler Béla ismét visszatér: a Szakonyi-darabban szerepel az egykori kaposvári színész.


Bérletezés a hipermarketen

Rátóti Zoltán elmondta, a hat nagyszínpadi előadást ebben a nehéz pénzügyi időszakban úgy állítják színre, hogy nem emelnek jegyárat, s a gyermekbérlet ára sem változik. Így, miután több előadás kerül a bérletbe, 252 forinttal olcsóbban tekinthetik meg az előadásokat a nézők. A szokottnál korábban hirdetett műsortervet, s ennek megfelelően a bérletezést is hamarabb kezdi a Csiky. Április 2-én néhány napra a Tesco-ba települnek. Ilyen még nem volt, de mint Bérczes László elmondta, a közönséggel találkozni kell, s fontos a nyitottság. A bérlet egyébként 5310 forinttal olcsóbb, mint a hat nagyelőadás megtekintése jeggyel. A művészeti vezető arról is beszélt, hogy rengeteg munka, és szerénység kell a sikerhez, ami bár nagyon akarják, és mindent megtesznek érte, sosem akkor jön, amikor annyira várják, és talán számítanak is rá. Ezért sem érdemes türelmetlenkedni, tette hozzá, vélhetően a színházi találkozós meghívások elmaradására is utalva.

Csiky belépőkártya

Csiky belépőkártyát vezet be jövőre a színház, mely a kaposváriaknak 15, a vidékieknek 20 százalékos kedvezményt jelenthet. Ez egyéb kedvezményekkel nem lesz összevonható. A névreszóló kártya igénylése 1990 forintba, éves megújítása ennek várhatóan a felébe kerül majd. Egy ingyenjegy jár vele a Csiky előadásaira, de ez a nézői jogosítvány átruházható. Számítások szerint elsősorban a kaposvári és vidéki aktív korúaknak lesz érdemes élni a belépőkártya lehetőségével.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!