Kultúra

2012.04.06. 07:00

„Nem nagyon érdemes szépíteni, Rátóti Zoli kirúgott”

A miskolci színházhoz szerződik Kocsis Pál Jászai-díjas kaposvári színművész. A Csiky Gergely Színház tizenöt év után vált meg tőle. Nehéz szívvel, nehéz évad után beszél erről, és a rá váró kétlakiságról, hiszen családja, Csapó Virág és a gyermekeik kaposváriak maradnak.

Balassa Tamás

– Ugye, nem tudna úgy nyilatkozni, kérdeztem őszinte reménnyel a Facebookon egy hónapja, mint Galkó Balázs az Új Színházról? Azt mondta, közel sem. Miért kell mennie?
– Azért, mert Rátóti Zoli megszűntette a határozott idejű szerződésemet június 15-i hatállyal. Nem nagyon érdemes szépíteni, kirúgott.

– Rátóti Zoltánról azt hallani, hogy sok vidéki színház szívesen elcserélné az „új színházigazgatói közösség” egyik-másik tagjára, aki neki jutott. Hol kezdődtek a konfliktusaik?
– Zoli nem egy konfliktuskereső vezető, nem is nagyon voltak összeütközéseink. Az alkotómunka körülményei romlottak el számomra. Az oda nem figyelés, a nemtörődés fájt. És ennek hangot is adtam.

– Mondana példát?
– Az első rendezésem, a Színházi bestiák idején is éreztem munkát nehezítő körülményeket. A főpróbát, pedig ez nagyon régi hagyomány Kaposváron, nem engedték megnézni a társulatnak, a nagyszínpadon éppen akkor próba volt. Talán ez volt az első jel. Ugyanez az előadás Shakespeare 66. szonettjével fejeződik be: És Érc-erőt ront béna vezetés...

– Örök érvényű sorok.
A hatalom és a művészet viszonyáról szólnak.

– Volt, aki félreértette?
– Nem Rátótiról szóltak, ez a napnál világosabb. Akinek ez az üzenet a hatalomból inge, vagy inge volt bármikor, magára veszi.

– A Színházi bestiákat keveset játszották, legfeljebb ha négy-öt előadást élt meg?
– Négyet. Nóra, (Tóth Eleonóra, a szerző), aki a több mint húsz kaposvári évének az esszenciáját tette bele a szerepébe, és elképesztően jó volt, ám a betegsége miatt nem tudtuk többet játszani. A többiek kérték, beugrással mehessen tovább a stúdióelőadás, volt szabad színésznő, és időnk is. De a vezetés a rendező, vagyis az én megkérdezésem nélkül döntött, és ezt telefonon közölte. Ez is nemtörődés.

– Pedig tavaly, feltételezem, jól indult minden.
– A Játék a kastélyban (Mohácsi János rendezése, a szerző) után Zolitól is hozsannákat kaptam. Nem lehetek akkor olyan borzasztó színész. Az igazgató biztosított is, számít és épít rám, alkotótársként. Ez jólesett, de erre az évadra mégis két kisebb feladatot kaptam csak –,  „Keressek más színházat? Nekem gyerekem van, házam, hitelem...”, kérdeztem, s a válasz az volt: dehogy is, ez most alakult így. A kaposvári színészképzésben az elsősök osztályfőnöki feladatait úgy vállaltam, hogy közel leszek hozzájuk, s mivel ezt nem szeghettem meg, évad közben nem vállalhattam munkát távolabb.

– A 7óra7.hu írta: a szerződésbontás abba a képbe jól beleillik, amely a színház korábbi, Babarczy és Znamenák igazgatása alatt létrejött, Mohácsi rendezéseivel fémjelzett stílussal igyekszik határozottan szakítani. Mit gondol erről?
– Ebben van igazság. Más az ízlésünk, mást gondolunk az alkotói munkáról, amitől persze még lehetnénk közös társulat tagjai. Az, hogy már nem leszünk, a véleményem szerint nem szakmai döntés, hanem a direktor személyes döntése volt.

– Mohácsi János színházrendező neuralgikus pontja a – nevezzük így hebehurgyán, hiszen hebehurgyaság – a „konzervatív kultúrpolitika ideológusainak”.
– Kaposváron Mohácsival a bemutatója napján bontottak szerződést. A bemutató egy színházi ember számára ünnep. Ez méltatlan erőfitogtatás volt. A Csikyben egyszerűen helycserék történnek, vendégművészek és új tagok jelennek meg. Változik, megváltozik a kaposvári színház. A változással nekem nincsen problémám. De ez a színház már nem az a színház, ahová jöttem, és ahol tizenöt évig dolgoztam.

– Amitől nem keveset kapott.
– Mindent a Csikytől kaptam. Babarczytól, Aschertől, és sokaktól. Itt lettem színész.

– Babarczy igazgatása alatt.
– Tanár úr egy igazi mester. Karizmatikus vezető, színészcentrikus és kifinomult ízlésű rendező. És ember. Ha bármelyik megbillent e három pillérből, hiszen ki ne kerülhetne válságba, még mindig volt két masszív támasza. Ez nem mindenkinek adatik meg.

– Hogy élte meg az elmúlt heteket?
– Ne tűnjön szerénytelenségnek: de sokan hívtak, kiváló barátaim február végén, arról érdeklődve, mi történt. A számomra legkedvesebbet, Törőcsik Marit hadd említsem, akivel a Vasziljev-rendezésben három hónapot dolgoztunk együtt. Iszonyú jólesett a telefonja.

– Sokakkal beszélt. Miért Miskolcot választotta?
– Csapathívő vagyok. Nagyon hiszek a társulati formában, ami a vidéki színházakban különös jelentőségű. Sok áldozatot és lemondást kíván, hiszen az ember egy vidéki városba tervezi az életét, de sokat is ad cserébe.– A társulatról mit kell tudni?
– Miskolcon teamben dolgoznak február óta Kiss Csaba igazgatásával, és társulatot építenek. Keszég László, Rusznyák Gábor (négy éve még mindketten kaposváriak voltak), Szabó Máté (most is rendez a Csikyben), Béres Attila, és Szőcs Artúr rendezők, Rácz Attila és Ari-Nagy Barbara dramaturgok. Ez igen jó csapat.

– Párja, Csapó Virág a kaposvári társulat tagja. Miskolc nagyon messze van...
– Nem lesz könnyű. A gyerekek így sem látnak sokat, s már ez is megviseli őket. Színház, egyetem, színház: öröm, ha reggel megölelhetem őket. Ez nagyon nehéz lesz...

Kocsis Pál színművész

1996-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Ascher Tamás főrendező hívására a kaposvári színházba szerződött, a társulat sokoldalú vezető színésze. Ebben az évadban rendezőként is bemutatkozott a Színházi bestiákkal. A Kaposvári Egyetemen színészmesterséget tanít, rendez, osztályfőnök. 2007-ben Jászai-díjat kapott. Az elmúlt évadban a Játék a kastélyban című előadás Almády szerepéért a Színikritikusok díjára jelölték. Kulka János futott be, egy másik „örökös kaposvári-örökös”. Csapó Virággal Kaposváron él, három gyermeket nevelnek, országos ismertséget a Barátok közt hozott nekik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!