Kultúra

2012.07.10. 17:08

Képzőművészek egymás közt a zselickislaki alkotótáborban

Tizenegy meghívott képzőművész részvételével ismét megnyitotta kapuit Bene János festőművész zselickislaki alkotótábora. Az idei, hatodik tábor alkalmával Múzsák szövetsége címmel az elmúlt öt év történéseit megörökítő kiadvány is készült.

Márkus Kata

Annyira inspiráló a környék, hogy még öt év után is rengeteg témát rejt a számomra. Így fogalmazta meg Hendzsel Ilona textilművész, mit jelent számára a zselickislaki alkotótábor.
– Ez a tíz nap jelenti számomra az évben a valódi alkotói szabadságot – mondta. – Más ugyanis, ha megrendelésre dolgozik az ember, s megint más, ha a saját örömére, a saját elképzelései szerint. Szerencsére sokfélék vagyunk itt a táborban, ezért mindegyikünk máshogyan, más oldalról közelít meg egy témát. Talán ebből is adódik, hogy számomra minden évben ez a tíz nap a legtermékenyebb időszak.

Az alkotótábor egyik értéke éppen az állandóság – mondta Bene János festőművész, ötletgazda. – Az, hogy a képzőművészet legkülönbözőbb területeinek képviselői – fotós, építész, szobrász, festőművész, karikaturista, textilművész – tudnak a táborban eszmét cserélni. Ehhez minden segítséget megkapunk Bene Sándor polgármestertől, s a falu lakosságától, akiknek köszönet jár, hogy befogadták a tábort. A lényeg, hogy legyen egy mérce, valamennyi meghívott művész profi legyen a saját területén. S miközben a művészek együtt dolgoznak, számos bölcs gondolat fogalmazódik meg bennük.



– Valójában talán nem is az alkotás, hanem az értékes szakmai eszmecsere ad valódi értelmet a tábornak – tette hozzá Bene János. – A bő egy hetes tábor ideje alatt számos program is várja az érdeklődőket, így közönségükkel is találkozhatnak az alkotók. Kedden gyereknapot tartottunk, amikor Lengyák István vezetésével kézműves játszóházban ügyesedhettek a legkisebbek. Az idei évre elkészült Múzsák szövetsége kiadvány az elmúlt öt év történéseit összegzi, s húsz művész mutatkozik be oldalain.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!