Kultúra

2012.11.05. 13:24

Rippl-Rónai portréja is helyet kapott a Cézanne-kiállításon

Paul Cézanne munkáiból nyílt kiállítás a Szépművészeti Múzeumban. A tárlaton, melyen a művész elődeinek és kortársainak művei is a falakra kerültek, a kaposvári Rippl-Rónai József is helyet kapott.

Vas András

Jobbról a norvég festőóriás Munch, mellette a tárlat névadójának portréja asszonyáról, ám bennünket mégis a két férfit – a Szépművészeti Múzeum egykori igazgatóját, Petrovics Eleket és az intézmény grafikai osztályának hajdani vezetőjét, Meller Simont – ábrázoló portré melletti felirat láttán feszít a büszkeség: Kaposvár, 1861.–Kaposvár, 1927. A somogyi megyeszékhely világszinten vélhetően legismertebb szülöttének, Rippl-Rónai Józsefnek az alkotása is helyet kapott a Szépművészeti Múzeum – a főigazgató, Baán László szerint – valaha volt legfontosabb kiállításán.

A tárlat a francia posztimpresszionista festőóriás Paul Cézanne életművének újszerű, eddig ilyen formában még be nem mutatott megközelítése. A Cézanne és a múlt. Hagyomány és alkotóerő című, a csaknem száz művet felvonultató kiállítás a festő régi mesterekhez való viszonyáról és a klasszikus képzőművészet megújításában játszott szerepéről ad áttekintést. S a tárlat összeállítói bemutatnak mintegy negyven művet, melyek alkotói – például: Raffaello, Michelangelo, Poussin, Chardin, Goya, Delacroix, Manet – nagy hatással voltak Cézanne művészetére. És olyanokat is, akik kortársai voltak, esetleg művészetük alakulásában játszott nagy szerepet a mester.

Rippl-Rónai József kétféleképpen is kapcsolódik a 19. századi festészet egyik megújítójaként számon tartott Aix en Provence-i festőóriáshoz: franciaországi munkássága idején, az 1890-es években Cézanne, ahogy Gauguin is fogadta a műtermében, illetve Petrovics és Meller vászonra vitelével olyan művészettörténészeket festett meg, akik az elsők között értékelték a francia festő munkásságát. A kiállítás szervezői pedig előttük, s a kortársak előtt is tisztelegnek, így került az utolsó terembe Courbet, Munch, Tihanyi Lajos és Borsos Miklós mellé Rippl-Rónai portréja.

Geskó Judit kurátor hat évig járta a világ múzeumait, hogy megszerezze azokat a műveket, amelyeken keresztül végigkövethető Cézanne festői világa. Öt év alatt jutott el a kiállítás az ötlettől a megvalósításig – még törvényt is kellett módosítani a tárlat miatt: meg kellett változtatni az állam által vállalható garancia felső határát, amely eddig nem érte el a háromszázmilliárd forintot. Érthető, hiszen elképzelhetetlen összegek repkedtek a kikölcsönzött képek ellenértékeként: a kiállítás egyik főművének számító, Párizsból kölcsönzött, Kártyázók egy variációját tavaly 250 millió dollárért – 55 milliárd forintért –, minden idők legdrágább festményeként vette meg a katari királyi család.

A Cézanne életművét egyedi módon bemutató kiállításra több mint három tucat gyűjtemény kölcsönzött műtárgyakat – például a párizsi Musée d''Orsay és a Louvre, a zürichi Kunsthaus, a londoni National Gallery, a British Museum, a Tate Modern, a firenzei Uffizi, a bécsi Albertina, a New York-i Metropolitan, a washingtoni National Gallery, a bostoni Museum of Fine Arts, az Art Institute of Chicago, és több jelentős magángyűjtemény –, legtöbbjük a festő olyan kompozícióját mutatja be, amelyet régi mesterek műveinek tanulmányozása alapján készített. Az Aix en Provence-i mesterre a szakértők úgy tekintenek, mint aki összefoglalta a korábbi századok festészetét, és megalapozta a modern művészetet.A kiállítás anyagának terjedelmesebb részét ismeretlenebb munkái, akvarellek, grafikák és vázlatok adják, a koraiak – jórészt másolatok – ráadásul csekély önbizalommal rendelkező, néha magával is elégedetlen festőt mutatnak. Az összkép azonban tökéletes, a tárlatot végigjárót az összetéveszthetetlen és utánozhatatlan Cézanne-színek és hangulatok bizonyosan megfogják.
S ott az utolsó teremben a Rippl-portré.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!