Kultúra

2012.12.27. 13:28

A boglári Balaton VOX kilencven éve

„Dalban, imában kérjük az ég urát, áldd az ipart, éltesd e szép hazát” – áll azon az 1930-ban felszentelt selyemzászlón, melyet megőrzött az utókor más relikviák mellett.

Fónai Imre

Kilencven éve, 1922-ben alakult Balatonboglár legnagyobb múltra visszatekintő kulturális együttese, a Balaton VOX kórus, pontosabban jogelődje, az Iparos Dalkör Karácsonyi Kornél vezetésével. Eleinte férfi kórusként szerepeltek, arról nincs pontos információ, hogy mikortól alakultak vegyes karrá. A Balaton VOX karácsony előtt koncerttel emlékezett a jeles évfordulóra a boglári evangélikus templomban, s az ünnepi hangversenyre meghívták a régi tagokat is.Felidézték: a háború utáni újjászerveződést követően az egyik legaktívabb időszak a MÁV égisze alatti működésre esett. Szimfonikus zenekar is volt akkoriban Bogláron, ez tette lehetővé, hogy olyan színpadi műveket adjanak elő közösen, mint a Gül baba, vagy a János vitéz. A KTSZ fenntartói időszaka alatt kezdődtek a külföldi fellépések.  Huszonkét éve, 1990-ben vettél fel a Balaton VOX nevet, s máig tizenegy országban jártak. Repertoárjukon a klasszikusoktól az egyházi kórusműveken át, a népdalfeldolgozásoktól a modern művekig, a motettáktól a spirituálékig számos műfaj szerepel. A kórus az amatőr kórusok kategóriájában „arany, dicsérettel” minősítéssel rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!