Kultúra

2013.02.19. 17:29

Kilenc tehetség és rivaldaremény a meghallgatáson

Kaposváron fejeződött be kedden az a néhány napos meghallgatás-sorozat, mely a felsőörsi Snétberger központ tavasszal induló kurzusára toborozta a zenészeket.

Balassa Tamás

Az intézmény névadója és művészeti vezetője, Snétberger Ferenc világhírű gitárművész az elmúlt évben személyesen hallgatta meg a fiatalokat, most a nagy nevekből álló művész-tanári karból Rozsnyói Péter képviselte a központot. A hazai és nemzetközi szinten egyaránt elismert, modellértékű iskolateremtés 2011-ben kezdődött. A misszió fiatal, hátrányos helyzetű roma zenei tehetségeket karol föl, világszínvonalú képzéssel és mentorálással segítve őket zenei karrierjük elindításában. Most 12 hetes kurzusra hirdettek felvételt.

A kaposvári Grimaszban kilencen szorongatták izgatottan a hangszerüket. A 17 esztendős Kalányos Alexandra Nagykozárból érkezett, s tizenkét év hegedűtanulását villantotta meg néhány perces bemutatkozásában. A pécsi művészeti gimnázium növendéke tavaly lekéste a meghallgatást, annál inkább készült a mostanira. A szintén roma Rácz István Gergő 15 éves pécsi gimnazista, s csak fél éve gitározik. Tanára egyelőre nincs, tanulni valója viszont, tudja, annál több. Szorgalommal igyekszik behozni a későn eldöntött hangszertanulásból eredő hátrányt. Gál Keve Bánk 19 éves, kaposváriként sétált le a Grimaszba. Kürtjével szokatlan környezetbe lépett a klasszikus zenei pódiumokhoz szokott tehetség, de föltalálta magát: elsőként sem remegett meg a keze. Pályáját a pécsi vagy a fővárosi zenei felsőoktatásban képzeli el, de barátai tanácsára nem hagyta ki a jó nevű Snétberger-kurzus lehetőségét sem.

Rozsnyói Péter másfél éve tanít Felsőőrsön. Azt mondta: a tehetség fontos, de önmagában kevés.
– A tehetség legjobb esetben is csak 50 százaléka lehet a sikeres zenei pályának, a többi szorgalom, kitartás, és adott esetben olyan mentori háttér, amit a Snétberger központ ad a fiataloknak – mondta a dzsessz-zongorista. Rozsnyói Péter klasszikus zongora szakára járt, és Oláh Kálmán növendékeként diplomázott a zeneművészeti egyetem dzsessz-zongora szakán. Mint mondta, volt basszusgitáros tanítványa, akit már saját koncertjeire – Winand Gáborral és Kőszegi Ferenccel játszik gyakorta – meghívott már. – A meghallgatáson nemcsak a jelen produkcióját kell értékelni, hanem bele kell érezni azt is, mit lehet majd kihozni a gyerekekből – mondta.A Snétberger központba évente 50-60 fiatal nyer felvételt. A program iránti nemzetközi és hazai elismerést bizonyítja, hogy a beruházást a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2,7 millió euróval, a magyar állam félmillió euróval támogatja. A gyerekek számára az évi 12 hetes oktatás ingyenes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!