Kultúra

2013.03.17. 07:35

Csendélet a halál után - jogunk nincs a keserűségre...

Csurom festékes zakóban és nadrágban áll F. Galló Béla festő, író, pszichoteoretikus a kaposvári könyvtárban, mezítláb. Akár performance is készülhetne, de nem, ez egy egyszerű tárlatnyitó.

Balassa Tamás

A műteremben minden bizonnyal fehér öltönyben fest, ha egy ünnepi alkalomhoz ennyire viseltes öltözéket választ, kérdezem a művésztől, e közvetlenséget ismeretlenül is megfelelőnek érezve, ahogy a derűt látom az ember szemüvege mögött. Ez az egyetlen ruhám, mondja, 1985. december 29. 23 óra 15 perc óta. Aham, keresem a humort a megjegyzésben, pedig nincs benne. Akkor állt le először a szívem, mondja F. Galló Béla, és rendíthetetlenül mosolyog a szeme.Az olajfestmények, Udvaros Dorottya megnyitóbeszédre várományos színész (a kitartó művész a Balatonról érkezve 135 percet késett a hóban, de nem adta föl), a mezítlábas festékesség, mind érdekes témát kínált, de ez a szívmegállás ravaszul beelőzött. A hófehér hófehérjében zuhant vagy három percen át, és egyre csak azt hallotta, más irányba kell tartania, de a három percnek vége szakadt, mielőtt a válasz megérkezhetett volna: merre? Minden megváltozott. Az Armani-öltöny tapintásáért máig tud rajongani, de soha többet nem fogja magára ölteni. Szabad akar lenni, és szabaddá csak a lemondás teheti. Nem aszkéta, dehogy, az életet imádja, de a szerzés erőltetett izzadtságával nem szeretné többé beszennyezni a lét szabadságát. A gyönyörködés szabadságát. Mert gyönyörködni, azt nagyon szeret. Bármerre néz, talál olyan szépséget, amit érdemes észlelni, vizsgálni, elemezni, szeretni.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] F. Galló Béla a szívleállása utáni élet szépségéről, lemondásról, hosszúlépésről
[/caption]

A festményeket végig nézve egyetlen dolgot nem tudtam csak eldönteni, jelzem a művésznek: most akkor a világ szép vagy csúnya, és a válasz nélkül és tapodtat sem mozdulok. Nevet F. Galló Béla, akit a némi nyitottsággal és érdeklődéssel már a tizedik másodpercben régi barátként érezhet az ember. A világ szép, mondja némi mélázás után, a világ bizony szép. Persze, teszi hozzá, a csecsemők eldobása, az asszonyok megerőszakolása mint az aljasságok netovábbjai megrázzák őt is, és ha fizikailag ilyen térbe kerülne, nem gondolkodna az azonnali erőszakon. Békés ember, de akkor a békét zárójelbe tenné nyilván. Az elesettek, a megalázottak, a kiszolgáltatottak figurális alkotásainak központi motívumai; az emberre a fogamzás pillanatától leselkedik a poklok minden fenyegetése, olvashatók ki a gondolatok a képek egy részéből. Az eklektikus válogatás a virágcsendélettől a női portrén át Dózsa György tüzes haláláig a közlésvágy széles spektrumát tárja a néző elé.

F. Galló Béla nem csak festőként, íróként is megjelenik a tárlatnyitón. A bennünk kódolt jövő - Sorsunk a pszichogenetika tükrében címmel tavaly megjelent kötete szintén érdekes, a képzőművészeti-művészetterápiás kérdéskörben is érinthető összefüggéseket vet föl. A pszichogenetikus harmincöt éve kutatja az emberi lélek működését, s feszegeti a kérdést: milyen láthatatlan információs rendszer határozza meg a viselkedésünket, gesztusainkat, döntési mechanizmusainkat, cselekedeteink motivációját, melyek e rendszerben a betegségeinkért is felelősek, s melyek a családtörténeteinkben is fellelhetők.

Hosszú beszélgetés indulhat e tárgyban, de ne vegyük el most az írás kenyerét írással. Inkább osszuk meg a közzel az élet- művész-tanár nagyfröccs, ritkábban hosszúlépés iránti elkötelezettségét. S a hitvallás, melyet az orvosgenetikus barátjával munkáltak ki: okunk volna a keserűségre, de jogunk nincs hozzá, hiszen a környezetünket nem bánthatjuk ezzel. Így marad a derű, egyetlen ruhával, benne okostelefonnal és Marlboróval. És semmi több.

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!