Kultúra

2013.04.12. 08:04

A giccsfestők pápája csempére festette a siófoki polgármestert

Az extravagáns siófoki festőművész a lehető legszolidabb arcát mutatta a Kálmán Imre Emlékház kiállítás megnyitóján: tényleg csak néhány kép a bizarr és a borzalmas „ciklusából”, maga is zakóban, nyakkendőben.

Fónai Imre

Kisbalta állt ki az egyik képéből, egy másik alkotását meg centiméterre árusította és fűrésszel darabolta. Ez volt a kettővel korábbi siófoki kiállításán, a legutóbbin meg arról panaszkodott: két képét is „kicenzúrázták”. Most nem fenyegette ilyen veszély, Bihari Puhl Levente, az extravagáns siófoki festőművész a lehető legszolidabb arcát mutatta a Kálmán Imre Emlékház kiállítás megnyitóján: tényleg csak néhány kép a bizarr és a borzalmas „ciklusából”, maga is zakóban, nyakkendőben.

– Pedig el akartam hozni A giccsfestők pápáját, de nem fért be az autómba – mentegetőzött. – Azon a képemen van a lila-bíbor színű pápai süveg, alatta kivágás, abba szoktam bedugni a fejem, most is úgy terveztem a megnyitót, hogy még az arcomat is stílszerűen lilára pingálom, de végül így alakult és most ezzel okozok megdöbbenést: egy pápa öltönyben.
[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A giccs mint vezérgondolat
[/caption]
„Giccset? Azt, ha nekik az, ami nekem vigasz” – öntötte versbe egészen frissen, 2013 márciusában, ami benne kavarog, itt is, ott is előbukkan a giccs mint vezérgondolat, például a „Levy, a nem elfogadott festő” címet viselő papiroson: „1992-ben Esztergomban egy muzeológus mondta A légy halála című művemre, hogy giccses. Ekkor fogant meg bennem a Levyntgard.” Korszakalkotó lesajnálás, amit fokozni is lehet, hiszen „egy nyírteleki festőművész a giccsfestők pápájának nevezett, azt mondta, lila ködben és palástban kéne engem mutogatni. Egyértelmű lett: első jelentős művem címe A giccsfestők pápája lesz.” Így került hát egy monumentális falutájkép elé a lila és bíbor süveg, aminek a kivágásába be tudja dugni a fejét. A kép alsó harmadára csigák is kerültek a fűbe, azaz: lassan, de biztosan a kortárs művészet élvonalába ér Levy.Portré a múzeumigazgatóról (így kerül Matyikó Sebestyén József az egykor általa vezetett emlékház falára), egy egyszerű siófoki butikosról, falicsempére festve a polgármester (gimnáziumi osztálytársak voltak), és számtalan tájkép, a legtöbbjén természetesen a Balaton, a Sió. És egy egészen friss alkotás, a Közúti jelzőtábla: kép „felnőtt-tartalommal” és mellé vers. „...kihozta őket a hideg nyár, települnek itt is, ott is, ahol a kamion jár...legyen az 52-es, vagy Siófok határa, bizony, mifelénk ilyen a közúti jelzőtábla.”
Levy egyébként azt ígéri, a nyári szezonra tartogatja idei „nagy attrakcióját”: kerekekre szerelt díványra fekve, amit egy bringa húz végig a Balaton-parton, festi meg tógába öltözve Siófokot úgy, ahogyan onnan látja, egy három méter hosszú csíkban, ez lesz a Galérius futam.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!