Kultúra

2013.05.20. 16:44

Hétszáz táncos ropta a balatonboglári Métán

Azzal hogy Párcosfalváról, Lendva mellől is nevezett csoport, idén már nemzetközivé vált a gyermek- és ifjúsági néptánccsoportok koreográfiaversenye, melyre szinte az ország valamennyi tájegységéről érkeztek tánccsoportok.

Márton László

19 csoport 26 koreográfiával nevezett az egyedülállónak számító fesztiválra, melynek  különlegessége abban rejlik, hogy teljesen anonim. A szakmai és a társadalmi zsűri csak a koreográfia címét tudja meg előzetesen, a csoportról nem közölnek információt, hogy kizárják az elfogultság esélyét.Szalai Tünde a Varga Béla Városi Kulturális Központ Tagintézmény vezetője, a fesztivál szervezője elmondta, hogy idén is a Helyi érték egyesület volt a szakmai megvalósítója a Nemzeti Művelődési Intézet által is támogatott rendezvénynek, melyen 60 önkéntes dolgozott. Az eddigiektől eltérően, már szombat este megválasztották a pünkösdi királyt és királynét. Ugyancsak szombaton tartották a Futó Méta bajnokságot is. A napot a SKA Nu-Jazz Orchestra koncertje zárta. Vasárnap a kora estig tartó koreográfiaversenyt követően táncház zárta a napot.

-Azért vettem fel a kalapom, hogy most itt, mindenki előtt megemelhessem és levehessem, mondta a hétfői gálaműsor előtti értékelőjének elején Halmos Béla népzenekutató, a zenetudományok kandidátusa. A szakember elismerően szólt a táncosok és felkészítőik munkájáról, kiemelte, hogy idén lényegesen több koreográfia került bemutatásra. Értékelőjének végén szólt a néptáncmozgalom és az utánpótlás-nevelés fontosságáról is.
 
A 2013-as balatonboglári koreográfiaverseny eredménye: a alsós korcsoportban a zsűri a szennai Zselic AMI Kányafi csoportjának ítélte az első helyezést. A felső tagozatosok korcsoportjában a Szakmárról érkezett Nádikó Gyermekcsoport kapta meg az első helyet. A középiskolás kategóriában a tatai Kenderke Református AMI Tiloló csoportja végzett az élen. A „vegyes” életkorú csoportok közül a szennai Zselic AMI Zselic csoportja bizonyult a legjobbak.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!